5 najbolj hitrih in preprostih sladic z jagodami

Ne očarajo le s svojim okusom, temveč tudi vonjem in ne nazadnje videzom. Enega najbolj priljubljenih sadežev najraje ujamemo kar v sladke zalogaje.

Jagode so cenili že stari Rimljani, ki so jih imeli za zdravilo vseh vrst tegob, od depresije, omedlevice, povišane telesne temperature do ledvičnih kamnov in vnetega grla. Povsem iz trte izvito njihovo prepričanje ni bilo, saj jagode vsebujejo veliko vitaminov C, B6 in K, poleg tega pa še kalij in folno kislino. Vse to ob le 33 kilokalorijah na sto gramov sadežev. Že dolgo slovijo tudi kot afrodiziak, za ta njihov sloves so menda zaslužni Francozi, pregovorno najbolj romantičen narod na svetu. Mladoporočencem tam še danes pogosto za zajtrk pred odhodom na poročno potovanje postrežejo jagodno juho.

Hladna juha

Za 4 osebe.

  • 260 g jogurta z okusom vanilje
  • 60 g sladkorja
  • 1 dl pomarančnega soka
  • 1 kg jagod
  • listi mete za okras

Sadeže očistimo in prepolovimo. Vse sestavine zmeljemo v blenderju, prelijemo v večjo posodo in za vsaj dve uri postavimo v hladilnik. Razdelimo na porcije, po želji okrasimo z listi sveže mete in žličko jogurta ter postrežemo.

Hladna jagodna juha (Foto: ALLEKO/GETTY IMAGES)

Mille feuille

Za 6 oseb.

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 0,5 kg svežih jagod
  • 1 dl sladke smetane
  • 4 rumenjaki
  • 0,5 l mleka
  • 60 g moke
  • 150 g sladkorja v prahu 1 žlička arome vanilje

Listnato testo odtajamo. Sladkor in rumenjake penasto vmešamo, dodamo moko in še malce premešamo. Mleku dodamo vaniljo in v kozici zavremo. Z mlekom prelijemo jajčno zmes, premešamo, vse skupaj prelijemo nazaj v kozico in med nenehnim mešanjem kuhamo od tri do pet minut, da se krema zgosti. Ohladimo. Stepemo sladko smetano in jo previdno vmešamo v jajčno kremo. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Delovno površino potresemo s sladkorjem v prahu in na njem čim bolj na tanko razvaljamo odtajano listnato testo. Narežemo ga na kvadrate, velike 30 x 6 centimetrov. Pečemo jih od 10 do 15 minut, nato ohladimo. Jagode očistimo in narežemo na četrtine. Sladico zdaj le še sestavimo. Na krožnik položimo kos listnatega testa, po njem nabrizgamo jajčno kremo, nanjo položimo nekaj kosov jagod, pokrijemo z novim kosom testa in postopek ponovimo. Po vrhu posujemo sladkor v prahu in postrežemo.

Tisoč lističev (Foto: alpaksoy/GETTY IMAGES)

Zamrznjene jogurtove ploščice

Za 4 osebe.

  • 200 g grškega jogurta
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlička arome vanilje
  • 60 g jagod
  • 60 g borovnic
  • 3 žlice kokosove moke

Pekač obložimo s papirjem za peko. V posodi zmešamo jogurt, javorjev sirup in vaniljo. Zmes enakomerno razmažemo po pekaču, približno pol centimetra na debelo. Jagode očistimo, narežemo na tanjše rezine in jih razporedimo po jogurtu. Dodamo še borovnice in vse skupaj posujemo s kokosom. Za približno tri ure postavimo v zamrzovalnik, da se jogurt strdi, nato ga razlomimo ali narežemo na koščke.

Zamrznjene jogurtove ploščice (Foto: Binnur Tanfer/GETTY IMAGES)

Torta iz palačink

Za 8 oseb.

  • 250 g moke
  • 7,5 dl mleka
  • 5 jajc
  • 2 žlici olja
  • žlička soli

Krema

  • 3 žlice limonovega soka
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 250 g maskarponeja
  • 0,5 l sladke smetane
  • 250 g jagod + 12 za okras

Vse sestavine zmešamo v gladko maso in na vroči ponvi spečemo čim tanjše palačinke. Počakamo, da se ohladijo. Jagode očistimo in zblendamo. Maskarpone, sladkor in limonov sok zmešamo v gladko zmes. V drugi posodi stepemo smetano, nato vanjo previdno vmešamo maskarpone in jagodni pire. Na krožnik položimo palačinko, jo premažemo z jagodno kremo, pokrijemo z drugo palačinko in postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Okrasimo s svežimi jagodami in za pol ure postavimo v hladilnik.

Torta iz palačink (Foto: DimaChechin/GETTY IMAGES)

Drobljenec

Za 6 oseb.

  • 1 kg jagod
  • 3 žlice škroba
  • 90 g sladkorja
  • 2 žlici vode
  • 1 žlička arome vanilje

Posip

  • 65 g ovsenih kosmičev
  • 115 g moke
  • 130 g rjavega sladkorja
  • 90 g masla
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta ščep soli

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Maslo stopimo in nekoliko ohladimo. Preostale sestavine za posip stresemo v posodo in dobro premešamo, nato dodamo še maslo in spet premešamo, da se sestavine povežejo. Jagode očistimo in večje prepolovimo. Damo jih v posodo, posujemo s škrobom, premešamo, dodamo še sladkor, vodo in vaniljo ter znova premešamo. Jagode razporedimo po dnu pekača in po njih nadrobimo mešanico s kosmiči. Pečemo od 30 do 40 minut, nato drobljenec vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se ohladi.

Jagodni drobljenec (Foto: Anna_Shepulova/GETTY IMAGES)
Priporočamo še: Tako boste pravokotni list papirja za peko preprosto spravili v okrogel pekač

Naslovna fotografija: alpaksoy/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed