Sladice z vlečenim testom: 5 receptov, ki niso jabolčni zavitek

Kaj vse lahko nastane, če zamesimo ali kar kupimo vlečeno testo. Prav to nam omogoči, da v hipu pripravimo najboljše posladke.

Čeprav se po to sestavino še najraje odpravimo kar v trgovino, pa je priprava testene rjuhe na pomokanem prtu nekaj zares posebnega. Zbrali smo nekaj receptov, ki vas bodo razveseljevali v obeh primerih. Kaj pa bi vam najbolj priporočili mi? To sta zagotovo ribniška povanca, ki je marsikdo še ne pozna, in pa prleška gibanica, prav tako pogosto v senci prekmurske gibanice, a iz manj sestavin. Tudi za vse, ki ne morete brez čokolade, se nekaj najde, prav tako pa se boste lahko poigrali z bučami, ki ste jih pravkar prinesli z vrta.

1. Prleška gibanica, kot jo pripravijo pri Firbasovih

Teorija pravi, da je za to jed značilno vlečeno testo, ki predstavlja plasti med skutnim nadevom.Gibanica naj se zlatorumeno zapeče, najboljša pa je, ko je še topla. Slastno, kajne?

Firbasova gibanica

2. Božanski bučni zavitek

Odlično se ta kombinacija obnese z makom: 100–150 g mletega samo dobro vmešamo v bučno meso, potem ko ga ožamemo.

Buče so lahko tudi v sladkem zavitku

3. Ribniška povanca

Vrhunski posladek, ki ga marsikdo sploh ne pozna. Pred koncem preke povanco premažemo z mešanico sladke smetane in rumen­jaka in jo postrežemo še toplo.

Ribniška povanca

4. Tako pripravimo pravo prekmursko gibanico

Veste, kako si pravilno sledijo mak, orehi, skuta in jabolka? Ena od specialitet, ki bi jo moral znati pripraviti vsak Slovenec, Prekmurec pa sploh, je gibanica. Čeprav se morda na prvi pogled zdi nadvse zapletena sladica, ki je sestavljena iz mnogih sestavin, pa gre pravzaprav za jed dokaj enostavne priprave, a z močnim učinkom na tistega, ki vanjo zapiči vilico.

Prekmurska gibanica

5. Čokoladni zavitek

Bogato, dehteče, sezonsko: čudovito! Da bo še boljše, dodamo orehe in jabolka.

Čokoladni zavitek
Na Mični danes pišejo: Trije neobičajni dodatki kavi, ki koristijo prebavi

Naslovna fotografija: Daniel Vincek

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed