7 preprostih receptov s porom za popestritev kuhanja s to sestavino

To vsestransko zelenjavo lahko v kuhinji uporabljamo tudi namesto čebule, če želimo podoben, a bolj blag okus.

Por je bogat z vitamini A in C, tudi železom in vitaminom B6, zaradi česar je odličen za kri. Sto gramov vsebuje le 60 kilokalorij. Cenili so ga že stari Grki in Rimljani, uživali so ga pretežno zaradi blagodejnih učinkov na grlo. Grški filozof Aristotel je denimo svoj jasni glas pripisoval prav dieti, bogati s porom, tudi rimski vladar Neron ga je užival vsak dan, da bi njegov glas ostal gromek in močan.

Arheologi so posušene ostanke pora našli v egipčanskih grobnicah. V kulinariki se uporablja na vrsto načinov, lahko ga uživamo surovega v solatah, kuhanega v juhah, omakah, prilogah, pečenega na ponvi, v pečici ali na žaru, ocvrtega, kuhanega na sopari … Poda se k mesu, morskim sadežem, zelenjavi, testeninam, rižu in krompirju, zato ni razloga, da ga ne bi pogosteje uvrščali na svoj jedilnik.

Preberite tudi: 3 fantastične ideje, kako uporabiti palačinke

Juha

Za 6 oseb.

  • 4 večji pori
  • 900 g krompirja
  • 10 g masla
  • 3 stroki česna
  • 1,7 l zelenjavne jušne osnove
  • 230 ml sladke smetane
  • 2 lovorova lista
  • 3 vejice svežega timijana
  • sol, poper

Por očistimo, odstranimo temno zelene dele, preostanek na grobo nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, česen olupimo in stremo. V globoki posodi raztopimo maslo, dodamo por in česen ter približno deset minut pražimo. Dodamo krompir, lovor, timijan, sol in poper, zalijemo z jušno osnovo in počakamo, da zavre. Nato znižamo temperaturo in kuhamo približno 15 minut, da se krompir zmehča. Iz juhe poberemo lovor in timijan in vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo sladko smetano, prevremo in postrežemo. Če je jed pregosta, dodamo še jušne osnove, če je preredka, pa jo po tem, ko smo dodali smetano, kuhamo tako dolgo, da se zgosti.

Špageti

Za 4 osebe.

  • 500 g špagetov
  • 200 g piščančjih prsi
  • 2 manjša pora
  • 50 g masla
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sok ene limone
  • 70 g parmezana
  • sol, poper

Por očistimo in nasekljamo. Piščanca z obeh strani nasolimo in v ponvi, v kateri smo segreli olje, pečemo pet minut na vsaki strani. Meso odstranimo in v isti ponvi raztopimo maslo. Dodamo por in limonov sok ter pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Medtem v osoljeni vodi po navodilih proizvajalca skuhamo špagete, jih odcedimo in nekaj žlic vode prihranimo. Piščanca narežemo na manjše kocke in vrnemo v ponev k poru. Premešamo in dodamo še špagete ter vodo, ki smo jo prihranili. Posujemo z ribanim parmezanom, premešamo in počakamo, da se raztopi. Popramo in postrežemo.

Špageti s porom
Špageti s porom (FOTO: Oksanakiian/Getty Images)

Nabodala

Za 4 osebe.

  • 300 g lososovega fileja
  • 1 večji por
  • pol limete
  • sok pol limete
  • 1 žlica pehtrana
  • 3 žlice oljčnega olja

Lososa narežemo na 16 kock, por očistimo in narežemo na 12 debelejših rezin. Polovico limete narežemo na osem rezin. Lososa, por in limeto nanizamo na paličice. Pehtran nasekljamo in zmešamo s sokom limete ter oljčnim oljem in z mešanico premažemo nabodala. Pustimo jih počivati približno eno uro, nato nabodala spečemo na žaru ali ponvi, na vsaki strani približno štiri minute. Postrežemo s prilogo po želji.

Zapečen por s sirom

Za 4 osebe.

  • 600 g pora
  • 20 g masla
  • 20 g moke
  • 200 ml mleka
  • 100 g sira čedar
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • sol, poper

Por očistimo, temno zelene dele odstranimo, prav tako zunanje trše liste, in ga narežemo na približno pet centimetrov dolge kose. Sir naribamo. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija in namastimo ognjevarno posodo. V manjši kozici zavremo vodo in približno pet minut kuhamo por, da se zmehča. Odcedimo, vodo prihranimo. Za bešamel v ponvi raztopimo maslo, vmešamo moko in nekaj sekund mešamo, nato med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo mleko in vodo, v kateri se je kuhal por, a le toliko, da dobimo gostljavo kremasto omako. Dodamo gorčico, polovico sira, solimo in popramo. Med nenehnim mešanjem kuhamo še minuto do dve. V ognjevarno posodo naložimo por, prelijemo z omako ter po njej potresemo drobtine, ki smo jih pomešali s preostankom sira. Pečemo 15 minut oziroma tako dolgo, da se skorjica zlato rumeno zapeče.

Zapečen por s sirom (FOTO: Qwart/Getty Images)

Rižota

Za 4 osebe.

  • 225 g riža
  • 50 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 večja pora
  • 1 strok česna
  • 900 ml zelenjavne jušne osnove
  • 175 g šampinjonov
  • 25 g parmezana
  • 1 žlica peteršilja
  • sol, poper

Por očistimo in narežemo na tanjše kolobarje, česen olupimo in stremo, šampinjone očistimo in narežemo na rezine, peteršilj nasekljamo, parmezan naribamo. V kozici raztopimo polovico masla, dodamo por in česen ter na nizki temperaturi pražimo deset minut. Vmešamo riž in kuhamo minuto do dve, nato med nenehnim mešanjem postopoma začnemo dodajati jušno osnovo. Preden jo znova dodamo, naj riž prvotno količino vpije. Po približno 20 minutah in ko smo porabili vso tekočino, se bo riž zmehčal. V ponvi segrejemo preostanek masla in na njem prepražimo šampinjone. V rižoto vmešamo parmezan, po okusu popramo in solimo. Razdelimo jo na krožnike, dodamo pražene šampinjone, potresemo s peteršiljem in parmezanom ter postrežemo.

Pica s porom in kozicami

Za 4 osebe.

  • 1 zavitek testa za pico
  • 250 g pora
  • 200 g kozjega sira
  • 6 paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 200 g očiščenih kozic
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička origana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, poper

Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija. Paradižnik narežemo na tanke rezine. Por očistimo in nasekljamo ter ga približno minuto pražimo v ponvi, v kateri smo segreli žlico oljčnega olja. Solimo in popramo. V posodi z vilicami zmešamo kozji sir, nasekljan česen, timijan in origano. Testo razgrnemo po delovni površini in ga premažemo z žlico oljčnega olja. Po njem posujemo začinjen sir in nanj položimo rezine paradižnika. Pico pečemo osem minut, nato jo vzamemo iz pečice in po vrhu razporedimo kozice ter pečemo še osem minut. Preden postrežemo, pokapamo s preostankom oljčnega olja.

Pica s porom in kozicami

Namaz

Za 370-gramski kozarec.

  • 340 g pora
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 60 ml belega vina
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 60 ml vode
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 4 vejice svežega timijana
  • 4 vejice svežega origana
  • sol, poper

V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem od 15 do 20 minut pražimo por. Ko se zmehča, dodamo preostanek sestavin, temperaturo znižamo, ponev pokrijemo in kuhamo 45 minut. Občasno premešamo, da se ne prismodi. Odstranimo vejice timijana in origana, nato vse skupaj stresemo v multipraktik in zmeljemo do želene strukture. Namaz je lahko povsem gladek ali pa pustimo nekaj celih kosov pora. Z njim napolnimo kozarec, ga dobro zatesnimo in spravimo v hladilnik.

Priporočamo še: 3 sirovi prigrizki z malo dela in veliko okusa

Besedilo: B. K. P.
Naslovna fotografija: Qwart/Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed