Odprta Kuhinja

Adijo, feta, živijo, kremni sir: kremaste limonove testenine iz pečice

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Se še spomnite, ko smo v koronskih časih kot nori pripravljali tiktok testenine s feto in češnjevci? Tako se je zakoreninila, da ima zdaj že svoje priredbe. Bo ta recept doživel enako slavo kot njegov predhodnik in vzornik?


Zopet smo pri kulinaričnih trendih. Če v zadnjih treh letih niste živeli na samotnem otoku, stran od vseh ljudi in novic, ste skoraj zagotovo že slišali za te tiktok testenine. V koronskih časih smo jih pripravljali iz fete in češnjevih paradižnikov, najbolje od vsega pa je bilo, da smo vse skupaj le zložili v pekač, potisnili v pečico, spekli in nato zmešali s skuhanimi testeninami.

No, še vedno je to najbolje. Čeprav tovrstni viralni trendi in triki hitro izzvenijo, smo v zadnjih letih takšno pašto pripravili kar nekajkrat. Zaradi preproste priprave se je zares oprijela naših glav in kadar (sploh v poletnih dneh, ko se nam je tožilo po bolj lahkih kosilih) se nam ni ljubilo dlje časa preživeti za štedilnikom, smo skočili na vrt, nabrali nekaj češnjevcev in jih skupaj s kultnim grškim sirom v pečici spremenili v slastno omako.

Enak trik, drugačna jed


Skratka, recept se je zakoreninil v svetovni kulinarični imenik. Še več, postal je tako kulten, da smo lahko priča njegovim inovativnim priredbam in različicam. Danes se bomo lotili takšne, ki je videti še posebno slastna, a nič bolj zapletena od izvirnika. Kljub temu da gre za precej podobno jed, bomo ostali zvesti le načinu priprave. Sestavine bomo v kompletu zamenjali z drugimi, tako da bodo tudi končni okusi na krožniku čisto novi. A še vedno izjemno sveži.

V pekač bomo v središče (pozornosti) namesto kocke fete postavili kremni sirček. Poznamo najrazličnejše, uporabili bomo takšnega, kot ga na primer dajemo v cheesecake, le z razliko, da bomo izbrali tistega z okusom po zeliščih. Znamka ni važna, tako da lahko izberete tistega, ki vam je najljubši.

Znamka kremnega sirčka ni pomembna, je pa dobro, da je zeliščni. (Foto: Marianvejcik/Getty Images)
Znamka kremnega sirčka ni pomembna, je pa dobro, da je zeliščni. (Foto: Marianvejcik/Getty Images)

Limone namesto paradižnikov


Siru bomo za družbo dodali še dve na kolobarje razrezani limoni. Uporabimo kar cele, zato naj bodo iz ekološke pridelave, saj potrebujemo tudi aromatično lupinico, ki bo to pašto spremenila v nekaj res posebnega. Dodamo še narezano čebulo in cel strok česna, saj bomo iz slednjega nato iztisnili pečeno vsebino.

Bogato pokapljamo z olivnim oljem in spečemo v pečici. Nato kot že rečeno odstranimo olupke česna, iztisnemo pečene limone, dodamo pest bazilike ter zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine. Nazadnje dodamo še slednje in dobro premešamo.

Kremaste limonove testenine iz pečice


Tudi tokratni recept za pašto smo našli na družbenih omrežjih. Priprava se vam bo zdela znana, saj se zgledujemo po slavni tiktok pašti s češnjevimi paradižniki in feta sirom. A to pot bomo sestavine zamenjali. Kaj pravite na limono in kremni sir?



Še nasvet: limoni na koncu stiskajte eno po eno in sproti poskušajte, da ne bo prekislo, če so velike ali posebej sočne.

Za 4 osebe.

  • 250 g kremnega sira z zelišči

  • 2 na polovice razrezani limoni

  • 4 šalotke ali ena čebula

  • glavica česna

  • šop bazilike

  • sol, poper

  • oljčno olje

  • parmezan


Priprava


1. V sredino pekača, po velikosti primernega za lazanjo, postavimo kremni sir.

2. Okrog njega razpostavimo oprani limoni, ki smo ju prerezali na pol, s prerezano stranjo navzdol.

3. Vse skupaj posujemo z nasekljanimi šalotkami ali čebulo in dodamo še celo manjšo glavico česna, ki ji odrežemo vršiček.

4. Solimo, popramo in vse skupaj pokapljamo z oljčnim oljem. Postavimo v pečico in pečemo 40 minut pri 190 stopinjah Celzija.

5. Medtem skuhamo svoje najljubše testenine. Zajemalko kropa, v katerem so se kuhale, prihranimo. Z njim prelijemo pečene sestavine v pekaču, dodamo pest sveže bazilike in kuhane testenine. Stisnemo vsebino pečenih limon in česen iz olupka.

6. Vsebino pekača dobro premešamo, po okusu dodamo sol in poper ter postrežemo s kosom parmezana, ki si ga vsak sam po okusu nariba na testenine.
Priporočamo še: Gobarska sezona: kaj se nam obeta in na kaj moramo biti pozorni

Naslovna fotografija: Wirestock/Getty Images
Datum Objave: 10.9.2023 ob 16:09

Več iz te teme:

testeninefetalimonekremni sir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.