Ajdnek: presenetljiva sladica iz Zgornje Savinjske doline
Ni veliko jedi, ki bi jih tradicionalno pripravljali na slovenskih domačijah ob vseh svetih, a v Zgornji Savinski dolini poznajo eno, ki v začetku novembra ne sme manjkati. To je ajdnek, ki so ga v predlani izdani turistični brošuri Tradicionalno in domače iz Savinjske imenovali »imenitna in najboljša potica Zgornje Savinjske doline«. Sladki preplet ajde so nam postregli na Turistični kmetiji Bukovje, ki jo z družino vodi Alenka Korpnik.
Za pripravo te sladice so porabili stvari, ki so jih imeli doma – ajdovo moko, mlete orehe in med, pojasni Korpnikova: »Moja mama Vida je dodala tudi nekaj mleka, na posameznih domačijah so testo pripravili le z vodo. Ena od izpeljank te jedi omenja tudi rozine, ki pa jih pri nas nismo nikoli dodajali.«
Ajdnek je sicer omenjen tudi v knjigi nekdanje pospeševalke za turistični razvoj na kmetijah Marije Bezovšek, ki je prehranske navade Zgornjesavinjčanov pred skoraj dvema desetletjema strnila v knjigo z naslovom Od sirnice do ajdneka.
Ali poznate obrnenk?
Morda še to: v Zgornji Savinjski dolini je doma vsaj še ena jed, ki poudarja ajdo: obrnenk (imenovan tudi ubrnjenik, ubrnjek ali obrnek). Ta stari pastirski obed so pripravljali tako, da so ajdovo moko skuhali v mleku, obogatenem s smetano in maslom. Nastala je mehka struktura, ki je po okusu izredno podobna ajdovim žgancem. Zmes so nato z zajemalko ali kuhalnico oblikovali v polkroge, nekako podobne velikosti, kot so današnje žemljice, in jih ohladili.
»Obrnenk so v imeli starih časih za malico ali kosilo gozdarji, ko so odhajali na terensko delo, doma pa so jim ga zavili v hrenove liste. Tako je dlje ostal svež, poleg tega pa kaj drugega, v kar bi lahko ovili hrano, v preteklosti pač ni bilo v hiši,« pa je spomin na še eno od jedi iz starih časov obudila Jožica Robnik z Domačije Metul, ki se dviguje nad Lučami.
Recept za ajdnek
Alenka Korpnik, ki z družino vodi Turistično kmetijo Bukovje, je prava mojstrica za pripravo jedi, ki so doma v Zgornji Savinjski dolini. Pripravi odlične žlinkrofe, dopolnjene z nadevom iz suhega svinjskega mesa, kot je navada v okolici Ljubnega, za domače rada skuha uženeno župo (preprosto krompirjevo juho, v katero zakuha domače štrukeljce oziroma žličnike), ob posebnih priložnostih pa zamesi tudi ajdnek po receptu, ki gre v njeni družini iz roda v rod. Ker je jed nasitna, lahko spodaj navedene količine prepolovite.
Za 1 večji ali 2 manjša pekača.
Testo
- 500 g ajdove moke
- 500 g bele moke
- 5 dl vode (3 dl kropa in 2 dl mlačne)
- 1 kocka (42 g) svežega kvasa
- malo sladkorja
- 1–2 dl mleka
- sol, košček masla (za pekač)
Nadev
- 500 g mletih orehov
- 2,5 dl medu
Priprava
- Ajdovo moko odmerimo v posodo in prelijemo s 3 dl vrele vode, premešamo in ohladimo.
- Pripravimo kvasec: v skodelico razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in približno 3 žlice mlačne vode, premešamo in pustimo približno 10 minut, da kvas začne delovati.
- Ko se ajdova moka ohladi, dodamo pšenično moko, kvasec, sol (to dodamo tako, da se ne dotika kvasca) in 2 dl mlačne vode. Zgnetemo mehkejše testo, zato dolijemo toliko mleka (med 1 in 2 dl), da nastane mehko testo. Testo vsebuje več tekočine kot tisto za potico, vendar ne sme biti preveč tekoče. Posodo pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati na toplem približno pol ure.
- V namaščen pekač razporedimo tanjšo plast mletih orehov, sledi približno 2 centimetra debela plast ajdovega testa, ki ga v pekač enakomerno razporedimo z žlico. Sledi plast mletih orehov (tretjina omenjene količine), ki jo prelijemo s tretjino medu. Ponavljamo (testo, orehi, med) toliko časa, da imamo vsaj tri plasti orehov. Zaključimo z ajdovo plastjo.
- Pekača ne dopolnimo čisto do vrha, saj bo testo še malo vzhajalo: pokrijemo s prtičem in pustimo kake četrt ure vzhajati, nato med 45 in 60 minut pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
- Ko je pečeno, naj se 20 minut ohlaja v pekaču, nato ajdnek zvrnemo na desko in mlačnega postrežemo.
Priporočamo še: Zavihanka, ki bi ji lahko rekli kar slovenski cheesecake (VIDEO)