
Nova zanimiva kombinacija suhega in svežega.
Na številnih slovenskih osnovnih šolah diši! Otroci kuhajo sošolcem zdrava kosila po receptih svojih babic. V okviru projekta Kuhnapato so bili tokrat na »odru« otroci osnovne šole iz Središča ob Dravi.
Tradicionalne jedi preoblačijo v modernejše oblike, jim v zameno za včasih nujno obilico maščobe, ki je v zimskih dneh zagotovila energijo, dodajajo sezonsko in za svoje kraje značilno zelenjavo. Kaše v kombinaciji s svežim ali suhim sadjem so na šolskih jedilnikih že stalnica. Da, tudi v pustem januarju se lahko pripravi okusno, polnovredno kosilo, ki hkrati počasti pomemben del kulturne zgodovine, tokrat prleške.
Sestavine
– 150 g ajdove kaše
– 5 hrušk, pest suhih sliv
– 0,5 l mleka, 60 g skute
– 2 žlici medu
– 2 žlici kisle smetane
– jajce
– žlička soli, limonina lupinica, ščepec pimenta
Priprava
1. Ajdovo kašo kuhamo v slanem mleku približno 10 minut.
2. Olupimo in na koščke narežemo hruške ter jih kuhamo v zelo malo vode 15 minut. Nato jih zmeljemo in dodamo odcejeni kaši. Nasekljamo suhe slive in jih vmešamo v kašo. Počakamo, da se zmes ohladi, in dodamo jajce, med, skuto in začinimo.
3. Tako pripravljeno zmes vlijemo v manjše modele, obložimo z rezinami hrušk in pečemo v pečici 20 minut pri 180 stopinjah.
Poizkusite še: Prežganka
Recept: Kuhnapato
Fotografija: Igor Zaplatil