Brezglutenska sladica: ajdova pita

Še eno presenečenje, sladica iz podpeke.

Sestavine

Testo
– 30 dag ajdove moke
– 2 žlici mletega sladkorja
– 15 dag masla, 3 žlice hladne vode
Nadev
-4 nekatrine
– 8 sliv
– 2 žlici sladkorja v prahu
– 2 žlici medu
-žlička mletega cimeta
-2 žlici ruma
-žlička kardamoma

Priprava

1. Zmešamo ajdovo moko in mleti sladkor, dodamo hladno maslo, na hitro z rokami pregnetemo v drobno kašico, ki se počasi veže v testo.

2. Dodamo 3 žlice hladne vode in zamesimo v gladko testo. Zavijemo v folijo in pustimo počivati približno uro v hladilniku.

3. Nektarine in slive narežemo na tanke krhlje, posujemo s sladkorjem, medom, začimbami in rumom.

4. Sadje pet minut dušimo na rahlem ognju. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi v lastnem soku in začimbah.

5. Testo razvaljamo na peki papirju v krog s premerom 28 cm.

6. Sadje zlagamo kot strešnike v dveh krogih na razvaljano testo, vendar ne čisto do roba, tega pustimo za kakšne 3 centimetre.

7. Rob z lopatko nežno zavihamo na sadje.

8. V domači pečici pečemo na 180 stopinjah, približno 40 minut.

9. Ohlajeno pito lahko postrežemo z grškim jogurtom in medom.

naslovna fotografija: Jure Eržen

Preberite še: Črna rižota

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana