Ajdova pogača s skuto

Odpri galerijo
A+ A-
Iz ajdove moke so nekoč gospodinje pripravljale kruh in pogače, obogatene s suhim sadjem in smetano.
Ajda je bila nekoč hrana revežev, danes pa je cenjeno živilo, med drugim je bogat vir vitaminov skupine B, ne vsebuje glutena in ima uravnovešeno aminokislinsko sestavo beljakovin. V njej najdemo tudi baker, magnezij in selen. V prehrani uporabljamo se-
mena, iz katerih pridobivajo kašo in moko. Kašo pripravljamo podobno kot riž, odlično obogati gobovo juho, lahko pa je tudi samostojna jed, pripravljena kot rižota. Tudi hladna je okusna, če jo dodamo k solatam. Iz moke lahko pripravimo kruh, odličen je z orehi, pri čemer recepti običajno vsebujejo tudi pšenično moko, da se testo lepše veže. V Prlekiji, kjer ajdi rečejo hajdina, so znane pogače s sirom in smetano.
Sestavine (za 4 osebe)
Testo
- 300 g ajdove moke
- 7 dl vroče vode
- 100 g pšenične moke
- 1 žlica olja
Nadev
- 1,25 kg skute
- 100 g sladkorja
- 2,5 dl kisle smetane
- 2 jajci
- vaniljev sladkor
Preliv
- 2,5 dl kisle smetane
- 1 jajce
Priprava
1. Ajdovo moko poparimo in zmešamo, da dobimo lepo kepo testa.
2. Dodamo pšenično moko, olje in sol ter zgnetemo.
3. Pustimo počivati 20 minut in razdelimo na dva dela. Na tanko razvaljamo prvo polovico in jo položimo v pekač.
4. Enakomerno potresemo z nadevom, ki smo ga zmešali iz navedenih sestavin. Razvaljamo preostalo testo in ga položimo čez nadev.
5. Prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca.
6. Pečemo 35-40 minut pri 180 stopinj C, še bolje pa v krušni peči. Preliv mora biti zlato rjavo zapečen. Po želji potresemo s sladkorjem.
Besedilo: A.K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/Merinka
Preberite še: Danes za sladico: Panakota
Datum Objave: 16.8.2017 ob 14:08