Ajdovi piškoti s pomarančo, kardamomom in pimentom

Se kaj veselite veselega decembra? Ajdovi piškoti bodo pričarali prvo praznično vzdušje, kmalu pa se jih bo lahko razveselil tudi Miklavž.
Sestavine
Za približno 23 piškotov.
- 200 g ajdove moke
- 110 g masla sobne temperature
- 60 g sladkorja v prahu
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 40 g mletih lešnikov
- srednje veliko jajce
- ščepec soli
- lupina 2 pomaranč
- pol žličke mletega pimenta, pol žličke mletega kardamoma
Nadev in okras
- robidova marmelada (če vsebuje večje koščke, jo pred uporabo zmeljite)
- temna čokoladna glazura
- barvne perlice, mrvice oz. po izbiri
Priprava
1. Pečico vključimo na 180 stopinj, na klasičen pekač iz pečice položimo peki papir.
2. Maslo in moko ročno pomešamo, nato dodamo vse druge sestavine in ročno oblikujemo testo.
3. Testo razvaljamo in z modelčki izrežemo piškote ter jih polagamo na pekač. Ponavljamo, dokler ne porabimo vsega piškotnega testa.
4. Pečemo 12 minut, piškote ohladimo.
5. Marmelado malo segrejemo, nato vsako polovičko piškota premažemo in pokrijemo z drugo polovičko.
6. Čokoladno glazuro stopimo nad vodno kopeljo, vanjo pomočimo pol piškota in potresemo z okraski. Pustimo, da se ohladi in čokolada strdi, nato piškote shranimo.
Priporočamo še: Čudežni kruh brez gnetenja, ki me nikoli ne razočara
Fotografija: Sonja Ravbar