Ajdovi piškoti s pomarančo, kardamomom in pimentom

Ni okusa po žgancih, brez skrbi.

Se kaj veselite veselega decembra? Ajdovi piškoti bodo pričarali prvo praznično vzdušje, prihodnji teden pa se jih bo razveselil tudi Miklavž.

Sestavine

Za približno 23 piškotov.

  • 200 g ajdove moke, 110 g masla sobne temperature
  • 60 g sladkorja v prahu, 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 40 g mletih lešnikov, srednje veliko jajce, ščepec soli
  • lupina 2 pomaranč
  • pol žličke mletega pimenta, pol žličke mletega kardamoma

Nadev in okras

  • robidova marmelada (če vsebuje večje koščke, jo pred uporabo zmeljite)
  • temna čokoladna glazura
  • barvne perlice, mrvice oz. po izbiri

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj, na klasičen pekač iz pečice položimo peki papir.

2. Maslo in moko ročno pomešamo, nato dodamo vse druge sestavine in ročno oblikujemo testo.

3. Testo razvaljamo in z modelčki izrežemo piškote ter jih polagamo na pekač. Ponavljamo, dokler ne porabimo vsega piškotnega testa.

4. Pečemo 12 minut, piškote ohladimo.

5. Marmelado malo segrejemo, nato vsako polovičko piškota premažemo in pokrijemo z drugo polovičko.

6. Čokoladno glazuro stopimo nad vodno kopeljo, vanjo pomočimo pol piškota in potresemo z okraski. Pustimo, da se ohladi in čokolada strdi, nato piškote shranimo.

Priporočamo še: Čudežni kruh brez gnetenja, ki me nikoli ne razočara

Fotografija: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed