Ajdovi vzhajanci z medom in lešniki

Ajdova moka in pravzaprav prva močnata jed ta teden.

Srede so naporen dan: ponavadi potrebujemo nekaj, kar nas malo »dvigne«.

Priprava 40 minut, čas kuhanja 25 minut.

Sestavine

Kvasni nastavek

  • žlica sladkorja
  • žlica bele moke
  • 20 g svežega kvasa
  • 3 žlice mlačne vode

Testo

  • 12 dag bele moke
  • 25 dag ajdove moke
  • približno 3 dl vrele vode
  • sol

Priprava

1. V mlačni vodi raztopimo sladkor, moko in kvas ter pustimo vzhajati.

2. Ajdovo moko poparimo s kropom in ohladimo. Dodamo še belo moko, sol, kvasni nastavek in zamesimo rahlo testo, ga samo malo pregnetemo in postavimo na toplo, da vzhaja vsaj 20 minut.

3. Vzhajano testo razdelimo na tri svaljke, ki naj še enkrat prav na kratko vzhajajo, nato vsakega ohlapno zavijemo v namenski prtič, ki ga uporabljamo za kuhanje. V slanem kropu jih kuhamo 25 minut.

4. Kuhane pustimo 5 minut zavite v krpi, nato jih odvijemo, narežemo na rezine, prelijemo z medom in potresemo z lešniki.

Namig: Ponudimo kot sladico po enolončnici.
Opomba: Vzhajance lahko ponudimo tudi k mesu, zelju, repi ali kot samostojno jed s solato, seveda jih v tem primeru ne polivamo s sladkimi »omakicami«.

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed