Arancini: odlična ocvrta priloga ali prigrizek iz Italije
Odpri galerijo
A+ A-
Običajno riž objema mocarelo, mi pa smo jih naredili malce drugače.
Sicilija je navdih za mnoge jedi, najboljše arancine delajo prav tam. Z dodatkom sladkega krompirja in s posebnim nadevom pa bodo postali tudi vaša priljubljena različica.
Sestavine za arancine
Za 9–10 kosov.
Osnova
- 2 mladi čebulici
- 400 g sladkega krompirja
- 150 g riža
- 500 ml jušne osnove
- oljčno olje
- žlica masla
- sol, poper
Nadev
- velik šop peteršilja brez stebel
- 2 žlici mletih mandljev
- nekaj kapljic oljčnega olja, le da poveže sestavine
- 2 žlici nadrobljenega feta sira, čili, sol (glede na feta sir)
Cvrtje
- 5 žlic moke (60 ml vode)
- drobtine
- maščoba za cvrtje
Priprava
Na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulico, dodamo na koščke narezan sladki krompir in malo jušne osnove ter dušimo, da postane krompir mehek in ga lahko pretlačimo. Dodamo riž in preostalo jušno osnovo ter kuhamo toliko časa, da izhlapi tekočina. Ne pozabimo pogosteje mešati, sicer se bo riž prijel posode. Dobimo gosto rižoto, ki jo ohladimo.
Nadev: peteršilj dobro nasekljamo, nato dodamo druge sestavine in premešamo.
V skledici pomešamo moko in vodo, da bomo lahko arancine povaljali (zmes naj bo malo gostejša kot za palačinke).
Na sredino dlani damo riž, nanj malo nadeva, nato spet riž in ga položimo čez nadev in oblikujemo v kroglico ali stožec. Povaljamo v moki z vodo, nato v drobtinah. Tako naredimo z vso maso. Kroglice ocvremo na srednje visoki temperaturi, na vsaki strani nekaj minut.
Priporočamo še: To so napake, zaradi katerih je krompirjeva solata pusta
Fotografija: Getty Images, Eva Legiša
Datum Objave: 1.6.2020 ob 09:06