Bela juha iz sezonske zelenjave, ki pogreje in zmanjša nemir ter tesnobo

Jedi na žlico so jeseni obvezne. Dokler se ne navadimo na topla oblačila, čevlje, ki ne premočijo, in kapo v kombinaciji s šalom, se grejemo na vse možne načine.

Vidim ljudi, ki tiščijo glavo med ramena, ko hodijo po pločniku, ampak to je morda tudi zaradi česa drugega, ne le zaradi jesenske vlage. Ste vedeli, da je proti prehladu najbolj pomembno ohraniti suhe in tople noge? Ajurveda priporoča, da zaščitimo tudi vrat in ušesa, ter uživamo hrano, ki greje. Juha tu brez konkurence zmaga.

Te dni sem že začela z jedilniki dolge in temne zime, kuham ješprenj, joto, boršč in druge enolončnice, pa kremne in goste juhe, da žlica skoraj stoji pokonci v krožniku. Vroča juha ogreje telo odznotraj.

Zelenjava je seveda sezonska, oranžne buče, zelene glave, zelje in ohrovt, nakodrana cvetača in cvetovi brokolija. V hladni shrambi si zadovoljno ogledujem korenasto in gomoljasto zalogo: korenček, pastinak, zeleno, rdečo peso, batato in krompir. Počutim se kot hrček. Vse, kar še potrebujem, so nove volnene nogavice, stare so molji pripravili za na kompost. Intenzivno razmišljam, ali ne bi morda obnovila znanja in si jih kar sama spletla. Hm, kje bi dobila ekološko volno prave debeline?

Ko kuham, se grejem tudi z začimbami

Spet ajurveda: začimbe, ki grejejo, so ingver, poper, cimet, čili. Vsaj pol žličke cimeta gre v jabolčno čežano, ingver mi je najbolj všeč svež v omaki iz leče ali v čaju z limono in medom, poper in čili gresta odlično v juhe. Radodarno z začimbami, vsakič dodajte hrani in življenju še več poleta.

Za današnji recept sem izbrala gosto juho brez krompirja in korenčka, tako da če kdo ne mara kockic korenčka v juhi, ni problema. Najdejo se tudi takšni, ki ne marajo bele lepotice cvetače.

Če ste pripravljeni preveriti, boste presenečeni, da se cvetača v juhi skoraj ne čuti. Povsem jo premaga sladek pastinak. Koren pastinaka je spužvast, podobno kot zelena, po videzu spominja na rumeni koren, po okusu pa na peteršilj, le da je bolj sladek. Zelo rada ga spreminjam v goste juhe, ker ohrani svetlo barvo in se pri miksanju lepo zgosti v gladko kremo.

Samo še to: lahko prebavljiva, topla hrana na žlico močno zmanjša nemir in tesnobo, medtem ko ju presna hrana povečuje. Adijo, hladne solate, pozdravljene, novembrske juhe.

Bela juha iz sezonske zelenjave

Za dve osebi.

  • por
  • čebula
  • 3 stroki česna
  • svež timijan (ali posušen)
  • manjša cvetača
  • pastinak
  • manjši gomolj zelene
  • pol litra zelenjavne osnove (ali jušne začimbe in voda)
  • sol in poper
  • žlička svetle gorčice
  • pol žličke rumenih gorčičnih semen
  • paprika v prahu (po možnosti dimljena)

Priprava

1. Čebulo in česen ločeno nasekljajte. Por narežite na tanke kolobarje. Pastinak in zeleno narežite na kocke. Cvetačo natrgajte na cvetove za na žlico. Gorčična semena strite v možnarju.

2. V kozici, primerni za kuhanje juhe, segrejte olje in ovenite najprej čebulo in nato dodajte por. Pražite pri nizki temperaturi, zelenjava se ne sme zapeči.

3. Postopoma dodajajte česen, timijan, zeleno, pastinak in cvetačo. Vmes mešajte.

4. Zalijte z zelenjavno osnovo, vmešajte gorčico, po okusu dosolite in poprajte. Kuhajte deset minut, nato približno tretjino juhe gladko zmiksajte v blenderju in vrnite v lonec. Kuhajte in mešajte po dnu, da bo zelenjava mehka, kot vam je všeč. Juha naj bo gosta skoraj kot pire.

Priporočamo še: VIDEO: Kruhov narastek, ki ne vzame več kot 5 minut
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed