Odprta Kuhinja

Bezeg in kefir: najboljši probiotični napitek tega poletja

Odpri galerijo
A+   A-
Vodni kefir za svojo rast porablja sladkor. Zato je odličen z bezgovim sirupom, saj razgradi sladkor in ohrani čudovito aromo.



Vodni kefir je probiotična pijača, posebno koristna po jemanju antibiotikov, a prav tako odlična osvežitev v toplem delu leta.

Sestavine



  • zrna vodnega kefirja

  • žlica sladkorja

  • bezgov sirup po okusu

  • cvetovi užitnih travniških rastlin


Priprava


1. Zrna vodnega kefirja najprej fermentiramo: v steklenico ali stekleno posodo nalijemo liter vode, dodamo za žlico ali dve zrnc in žlico sladkorja. Ta se v dnevu ali dveh porabi in prva pijača je tako fermentirana.

2. To precedimo in prelijemo v čisto steklenico, dodamo bezgov sirup po okusu in nepredušno zatesnimo. Pustimo dan ali dva na sobni temperaturi. Temu pravimo sekundarna fermentacija in nam bo dala gazirano pijačo z osvežilnim okusom po bezgu.
Namig: Postrežemo z ledenimi kockami, v katere smo zamrznili cvetove užitnih travniških rastlin.

Priporočamo še: Rejuvelac, napitek za zdravo črevesno floro, ki ga naredimo sami

ni podpisa
ni podpisa


 

Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 10.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: