Blitva s krompirjem, kakršno strežejo v dalmatinskih restavracijah

Za pravo vzdušje naj bosta na mizi oljčno olje, s katerim radodarno dokončate krožnik, in kozarec vina.

Danes vas vabim na južno morje, na dalmatinski otok po vašem izboru. Okušali bomo veliko modrino, slan veter na obrazu ter po kosilu dremali pod pergolo, v migetajoči senci in svetlih lisah popoldanskega sonca.

Kaj bo pa za kosilo? Na kamnitih otokih raste bolj malo zelenjave, v glavnem pomidori, paradižnik, na redkih vrtovih, ograjenih s suhozidom, uspeva blitva. V vročih in sušnih mesecih je to edina zelena zelenjava. Torej je zelo dragocena. Nekoč najbrž niso vedeli, da je blitva dober vir kalcija, kalija, železa, super hrana za ožilje, kosti in antioksidant, vedeli pa so, da jih lepo nahrani in ne obremeni prebave, in so jo zato jedli vso poletje.

Blitva se po dalmatinsko kuha na lešo, v malo vode, na hitro, le toliko, da oveni in se zmehča. Merilo je, da so stebla mehka, še vedno pa se vsak list lahko loči. Kup razkuhane blitve je kulinarična katastrofa ter meče slabo luč na to čudovito poletno zelenjavo in na kuharja.

Če niste vajeni pripravljati blitve, vas bo presenetilo, kako se med kuhanjem skrči. Na osebo je računajte dobrih 20 dag, raje še malo več.

Receptov za najbolj značilno dalmatinsko zelenjavno jed boste našli veliko, čeprav gre le za mešanico s kuhanim krompirjem. V čem je skrivnost tega recepta? Verjetno le dejstvo, da je priprava res zelo preprosta, sestavine povsod dostopne, sezonske in cenovno ugodne. Za skledo blitve in krompirja ni treba veliko časa, ne znanja, ne sestavin. Okus je še najbolj odvisen od kakovosti oljčnega olja in prave količine strtega česna in popra.

Na jedilnikih obmorskih restavracij je to edina brezmesna jed. Ne pričakujte, da boste naleteli na razumevanje. Prvič, ribe, še manj mehkužci, za Dalmatince niso meso, in drugič, blitva s krompirjem je v restavracijah vedno priloga, ne samostojna jed. Vsem zadregam se boste izognili tako, da si jo pripravite na domači terasi. Za pravo vzdušje naj bosta na mizi aromatično oljčno olje, s katerim radodarno dokončate krožnik, in kozarec rdečega vina. Po kosilu ne pozabite na počitek po dalmatinsko, s pogledom, zazrtim v daljavo, in z mislimi tam, kjer vam je najlepše.

Sestavine

  • pol kilograma blitve
  • 4 krompirji
  • 2 stroka česna
  • dobro oljčno olje (če je možno, dalmatinsko)
  • sol in poper

Priprava

1. Krompir olupite, narežite na kocke in skuhajte v slani vodi. Odcedite, vrnite v lonec in shranite na toplem pod pokrovom, da ostane vroč.

2. Blitvo očistite in operite. Če ima velike liste in široke vlaknaste peclje, jih ločeno narežite.

3. Pripravite široko kozico in v njej zavrite le nekaj prstov vode. Solite. Mlado blitvo le na hitro pokuhajte in odcedite. Še boljše je, če jo samo soparite (na lešo).

4. Stebla starejše blitve kuhajte nekaj minut in nato dodajte liste. Z vilicami preverite, kdaj bodo listi zmehčani, skupaj se kuha največ deset minut. Običajno imamo različno čvrste liste blitve, zato se najbolj obnese, če kuhano sproti prelagate na cedilo, da se ne razkuha v kepo.

5. Še vročo blitvo in vroč krompir zmešajte v skledi in takoj dodajte strt česen.

6. Solite in poprajte po okusu. Prelijte s precejšnjo količino oljčnega olja in premešajte, da se krompir napol zmečka v pire. Če želite manj gosto jed, razredčite z vodo, v kateri se je kuhala zelenjava.

7. Takoj ponudite.

Preberite še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila iz sezonskih sestavin

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana