Blitvine sarme s polento

Če nismo preveč spretni pri zvijanju, lepotne napake okusne in zdrave blitvine sarme skrije orientalska omaka.

Sarma pripada nekdanjemu turškemu cesarstvu in pomeni zvitek, iz besede sarmak, zviti oziroma zaviti. Do kamor koli je seglo turško osvajanje, povsod so za njimi ostajale sarme. Pri nas so ostale le kuhane v kislem zelju.

Ker je zvijanje zahtevno opravilo, so jih pripravljali le ob posebnih priložnostih, kadar se je zbrala družina in je bilo treba napolniti veliko krožnikov. Najboljše so, kadar se kuhajo v večji količini, dolgo in počasi na majhnem ognju, še boljše pa pridejo iz pečice. Spadajo med jedi, ki prenesejo čakanje in pogrevanje, zato se jih lahko pripravi za naslednji dan.

Kislo zelje za pripravo sarme še zdaleč ni nujno

Naredimo jih tudi iz svežega zelja ali blitve, le da liste prej prevremo, originalne turške sarme pa so zvite v trtne liste. Tudi nadev se po pokrajinah spreminja, še bolj pa začimbe. Osnovni recept za sarme je brezmesen. Za nadev so najprej uporabljali ječmen, ajdo, zdrobljeno pšenico in šele pozneje riž, zraven pa lečo, čičerko, stročji fižol, bob. Tudi začimbe so neobičajne: poleg soli in popra so pogosto rozine, klinčki, muškatni orešček in cimet.

Zvijanje sarme

Ker so čisto veganske, mi ni bilo treba izumljati novih receptov za to odlično jed. Ko sem jih prvič zvijala v blitvine liste, sem naredila tako majhne, da so bile komaj za grižljaj. Ena napaka je bila ta, da sem izbrala premajhne liste, in druga, da sem jim previsoko izrezala steblo. Nekako se je izšlo, višek nadeva pa smo pojedli kar tako. Če imaš pravo velikost listov, je vsa umetnost le še zvijanje.

Na list položite polno žlico nadeva, čez prepognete daljšo stranico, nato zvijete z leve proti desni in nazadnje zatlačite preostal list v sredino, da nastane trden zvitek. Potem jih le še zlagate tesno drugo ob drugo v pekač, kar zelo dobro skrije tudi tiste sarmice, ki niso najbolj popolno zvite. Lepotne napake popravi paradižnikova omaka, s katero jih zalijemo pred peko. To ni navadna omaka, ampak čisto orientalska. Vsa kuhinja bo dišala po meti.

Sestavine za dva

– približno 20 listov blitve (srednje velikih)
– 2 česna
– sol
– sok pol limone
– sveži lističi mete
– 250 ml paradižnikove mezge

Nadev
– 150 g riža basmati
– 150 g rjave leče
– šopek mlade čebule
– peteršilj
– sol in poper
– olje

Priloga
– polenta
– jušna osnova (ali jušne začimbe in sol)
– žlica oljčnega olja

Priprava

1. Riž in lečo ločeno skuhate, naj bosta bolj al dente. Najboljše je, da ne ostane nič tekočine, sicer oboje res dobro odcedite.

2. Za nadev na olju prepražite čebulo (tudi večino zelenega dela), dodajte nasekljan peteršilj, kratko popražite in vmešajte v lečo in riž. Nadev solite in poprajte po okusu.

3. Blitvam odrežite pecelj, ampak samo do začetka lista, nato jih za sekundico poblanširajte, da se zmehčajo in jih je lažje zvijati. Takoj jih poberite iz vrele vode na cedilo in nato razgrnite po kuhinjski krpi.

4. Vključite pečico (180 stopinj).

5. V liste zavijte nadev. Sarme zlagajte v pekač, tesno drugo zraven druge.

6. Zmešajte paradižnikovo omako, natrgane lističe mete, stisnjen česen, solite po okusu in prelijte po sarmicah.

7. Pecite pokrito 30 minut pri 180 stopinjah. Najboljša je posoda s pokrovom, če ni drugače, pekač tesno pokrijte s kosom alufolije.

8. V jušni osnovi z žlico olja skuhajte zelo gosto polento. Nadevajte jo v nizko posodo, po vrhu poravnajte z mokrimi dlanmi in pustite, da se popolnoma ohladi. Hladno narežite na rezine. Sarmice ponudite z rezinami polente. Jed je okusna tudi hladna.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: enostavno, a odlično
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana