Cheesecake črni gozdiček

Praznično večerjo je treba zaokrožiti v slogu in takega finala še dolgo ne bo pozabil nihče od navzočih. Le kako bi ga, ko pa gre za težkokategorni čokoladni cheesecake, ki ni za mevže ali čokofobe.

Tako čokoladno razkošje lahko za nič hudega sluteče brbončice hitro postane kar konkreten zalogaj, ki pa ga uspešno premagamo s prijetno kislino višnjevega preliva in svežino stepene sladke smetane. Višnjev preliv je lahko vroč ali hladen.

Cheesecake črni gozdiček

Za torto s premerom 24 cm.

Piškotno dno

  • 250 g prahu oreo
  • 80 g masla

Višnje

  • 200 g odcejenih višenj iz kompota

Krema

  • 700 g kremnega sira (philadelphia)
  • 90 g sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 4 jajca
  • 25 g gustina (jedilnega škroba)
  • 350 g temne čokolade
  • 150 g kisle smetane

Preliv

  • 300 g višnjevega kompota (tako soka kot višenj)
  • žlica gustina
  • žlica sladkorja v prahu

Za zraven

  • sladka smetana za stepanje

Priprava

1. Piškotno dno: v tortni pekač s premerom 24 cm vpnemo papir za peko.

2. Maslo stopimo in zmešamo s prahom oreo, zmes stresemo v pripravljen model in potlačimo ob dno, ob stenah pa naj sega kak centimeter višje. Piškotno dno poravnamo in pogladimo, nato ga postavimo v hladilnik, da se strdi.

3. Krema: najprej pripravimo pečico – vključimo jo na 170 stopinj, na dno postavimo ognjevarno posodo z vrelo vodo.

4. Nad parno kopeljo stopimo temno čokolado.

5. V posodo čmoknemo kremni sir, kislo smetano, sladkor in vaniljev sladkor. Vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom.

6. Jajca primešamo postopoma, enega za drugim – naslednje dodamo, ko se prejšnje povsem vmeša. Pazimo, da mase ne mešamo predivje ali predolgo, saj vanjo ne želimo vtepsti mehurčkov zraka.

7. Dodamo gustin in premešamo, na koncu dodamo še stop­ljeno čokolado.

8. Po ohlajenem piškotnem dnu razporedimo 200 g dobro odcejenih višenj, nanje pa zlijemo kremo, jo pogladimo in poravnamo.

9. Pekač postavimo v ogreto pečico, pečemo 60 minut.

10. Po peki pripremo vrata pečice in pustimo torto kako uro pri miru, da se počasi ohladi na sobno temperaturo.

11. Nato jo prestavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 6 ur, še raje čez noč.

12. Višnjev preliv: v kozico stresemo 300 g višnjevega kompota.

13. V kozarcu zmešamo nekaj žlic tekočine iz kompota in žlico gustina.

14. Dobljeno zmes vlijemo v kozico, primešamo pa še žlico sladkorja v prahu.

15. Višnje pristavimo na ogenj in jih kuhamo, dokler se ne zgostijo.

16. Okrasitev in postrežba: po vrhu torte potresemo čokoladne ostružke in razporedimo praznično oblikovane piškotke, kot so cimetove zvezdice.

17. Kos torte prelijemo z vročim ali hladnim višnjevim prelivom, zraven postrežemo stepeno smetano.

Preberite tudi: Štiri pravila pri okraševanju praznične mize
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana