Božanska čokoladno-pesna torta za sladkanje z manj slabe vesti

Še tako zapriseženi čokoljubci ne morejo verjeti, da je v torti tudi pesa in sploh ne tako malo.

S tem pecivom mi uspe presenetiti vsakogar in je nedvomno moje najljubša čokoladna torta.

Sestavine

  • 250 g kuhane rdeče pese (2 večji surovi)
  • 200 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 200 g moke
  • 200 g razmehčanega masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 100 g rjavega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja ali žlička vaniljevega ekstrakta
  • 3 jajca
  • 2 žlici grenkega kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška
  • sladkor v prahu za okras

Priprava

1. Pečico vklopimo na 160 stopinj.

2. Dno modela za torto namastimo in pomokamo, obod pustimo nenamazan. Lahko uporabimo tudi obroč za torto, ki ga položimo na pekač s papirjem za peko.

3. Kuhano rdečo peso zmeljemo v pire. Čokolado z nožem res drobno nasekljamo.

4. V posodi penasto stepemo maslo in sladkor z vaniljo. Postopno dodajamo jajca, da dobimo lepo gladko zmes.
Potem dodamo pesni pire in premešamo.

5. Posebej zmešamo moko s pecilnim praškom in kakavom. To suho zmes potresemo po jajčni in premešamo, da postane lepo gladko. Nazadnje vmešamo čokoladne koščke in gosto tekoče testo vlijemo v model. Pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo 45–50 minut, preverimo z zobotrebcem.

6. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, pustimo 5 minut hladiti v modelu, nato ga zvrnemo iz modela na mrežico, da se ohladi.

Namig: Pecivo postrežemo z malo stepene sladke smetane ali kepico vaniljevega sladoleda.

Priporočamo še: Te rezine ferrero rocher po receptu Nine Kastelic vas bodo zasvojile

Fotografija: Sonja Ravbar

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed