Božanska jed z ocvrtimi jajčevci in testeninami

Domače tagliatelle so menda najboljše z ocvrtimi jajčevci. Ne sme pa manjkati še omaka iz mesnatih paradižnikov. Dober tek!

Sijoči, bleščeči vijolični plodovi jajčevca se mi zdijo privlačni predvsem zaradi barve in oblike. Čudoviti so v košari jesenske zelenjave in po navadi jih puščam predolgo za okras, dokler ne opazim, da postajajo že mehki, uveli in zgubani. Ravno prav zrel in svež jajčevec je namreč čvrst, napet, gladek. Kadar jih kupujem, vedno izberem takšne.

Sicer obstaja mnogo različnih vrst te zelenjave, tudi beli, skoraj črni, bledo vijolični, rumeni, progasti, tanki in podolgovati, mini variante, kar hočete. Jaz sem bolj dolgočasna in običajno izberem klasične italijanske. Tisti kratki, debeli, sladkega okusa so mi najbolj všeč. Ko je videti, da niso več v okras naši kuhinji, jih običajno pečem kar cele v pečici, dokler niso že malce zažgani. Pečen in ohlajen jajčevec prerežem, z žlico izdolbem mehko sredico in jo zmiksam v namaz baba ganush. V mikser dam še česen, precej oljčnega olja, sol, poper. Baba ganush je klasika. Lahko je zelo gost za mazati na kruh ali malo redkejši, še vedno gost in lepljiv, kot pomaka, za tunkanje ploščatega belega kruha. Osnovni recept spreminjam v neskončne variante s tahinijem, limonovim sokom, čilijem, kuminom, mleto dimljeno papriko. Pristaja mu okus po dimu. Glede na družabnost, ki jo pričakujem tisti dan, dam v baba ganush veliko ali nič svežega česna, raje le malo česna v prahu, ki nima tako izrazitega zadaha, mislim okusa.

Drug preverjeno odličen recept so ocvrti jajčevci. Moja stara mama bi rekla, da bi jaz jedla tudi ocvrte metle. Ja, res imam rada ocvrto, vendar redko kaj ocvrem. Paniranje in cvrtje je rezervirano za posebne priložnosti. Tokrat je šlo za naslednje domače testenine iz zbirke receptov, ki so jih spisale sicilijanske none. To jesen imam namen preizkusiti vse po vrsti. Domače tagliatelle so menda najboljše z ocvrtimi jajčevci. Kaj sem hotela? Sem jih pač ocvrla. Imela sem ravno nekaj podolgovatih rumenkastih jajčevcev. Recept sem veganizirala s škrobnim testom, za brezglutensko varianto sem namesto običajnih drobtin uporabila corn flakes, zmlet v kavnem mlinčku. Tako hrustljavih ocvrtih jajčevcev še niste jedli. Testenine pa, kot je znano, ne morejo biti boljše od doma razvaljanih.

Testenine in ocvrti jajčevci

Za dva lačna.

Tagliatelle

 • 300 g semoline (fino mlet zdrob pšenice durum)
 • 150 ml mlačne vode
 • ščep soli

Omaka

 • 4 zreli gosti paradižniki
 • oljčno olje
 • 4 stroki česna
 • sol sveža
 • bazilika

Ocvrti jajčevci

 • 3 ozki podolgovati jajčevci
 • žlička soli corn flakes
 • koruzni škrob
 • olje za cvrtje

Priprava

1. Testenine bodo uspele samo z zdrobom iz pšenice durum, ki je nekaj med zdrobom in moko, res fino mlet zdrob. Na površino za gnetenje stresite semolino, posolite in med mešanjem prilijte vodo. Testo bo pod prsti peščeno, kepa bolj trda, ne prav elastična, morate pa umestiti do gladkega, da testenine ne bodo razpadale. Testo naj počiva pol ure na sobni temperaturi.

2. Pripravite paradižnikovo omako. Vse sestavine razen bazilike stresite v blender, nato počasi kuhajte do želene gostote. Na koncu dodajte baziliko.

3. Testo razvaljajte na debelino dveh milimetrov. Razrežite na ozke trakove, široke tri milimetre. Kuhajte v vreli soljeni vodi pet minut. Odcedite in še vroče zmešajte s paradižnikovo omako.

4. Jajčevce narežite na rezine, široke pol centimetra. Posolite in pustite na cedilu. Corn flakes v kavnem mlinčku zmeljite v drobtine. Pripravite dve nizki posodici, eno za drobtine in drugo za škrob, zmešan z vodo v testo, podobne gostote kot za palačinke.

5. Rezine jajčevca obrišite, pomočite v škrobno testo in nato v drobtine. Škrob bo treba premešati, ker se bo sesedal na dno posode. Ocvrite v vročem olju, nekaj minut na vsaki strani, odložite na papirnate brisače, da odteče odvečno olje.

6. Hrustljave rezinice položite na testenine, ko so že na krožniku.

Priporočamo še: Presenečeni boste, kako do najboljših makaronov s sirom
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana