Odprta Kuhinja

Božanska krompirjeva zloženka s sirom in slanino, kot jo pripravijo v Franciji

Božanska krompirjeva zloženka s sirom in slanino, kot jo pripravijo v Franciji (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Odličen recept za zloženko (tian), značilno za francoske Alpe, kjer kraljujeta fondi in sir raclette.

Gre za krepko in bogato jed, polno okusa, ki v spomin zlahka prikliče zasnežene vrhove in smučarske avanture, a si jo – sploh kot prilogo – lahko zamislimo kadarkoli. Ključen korak, ki smo se ga naučili od Francozov, pa je, da je treba vse krompirjeve rezine, preden jih lično zložimo v pekač, lepo zapeči oziroma karamelizirati v ponvi.

Krompir najprej popečemo v ponvi, šele nato ga zložimo v pekač. To je prava pot do odličnega okusa. (Foto: Mateja Delakorda)
Krompir najprej popečemo v ponvi, šele nato ga zložimo v pekač. To je prava pot do odličnega okusa. (Foto: Mateja Delakorda)

Sestavine

  • 1,3 kg večnamenskega krompirja
  • 30 ml oljčnega olja
  • 2 čebuli, drobno nasekljani
  • 200 g dimljene slanine, narezane na trakce
  • 3 stroki česna, nasekljani
  • 400 g sira raclette, narezanega na debelejše rezine (ali drugega sira, ki se lepo topi)
  • 2 lovorjeva lista
  • sol in poper
  • 110 ml vina ali jušne osnove
  • sveža zelišča

Priprava

  1. Pripravimo pekač z merami 16 x 23 cm.
  2. Krompir olupimo, narežemo na kolute, debele slabega pol centimetra, in sproti odlagamo v skledo s hladno vodo.
  3. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  4. Krompir odcedimo in osušimo na papirnatih brisačkah ali čisti krpi.
  5. Naslednji del priprave je malce zoprn, ker v domačih kuhinjah nimamo tako ogromne ponve, da bi ves krompir hkrati popekli in podušili. Jaz sem se postopka lotila trikrat: najprej sem kolute popražila na malce olja, da so lepo karamelizirali (porjaveli po robovih in malce po površini) ter jim vmes dodala še čebulo, slanino in česen. Ne pozabite soliti krompirja med praženjem, sicer ne bo dovolj slan in okusen, kljub drugim sestavinam. Na koncu sem vse skupaj stresla nazaj v ponev, dodala lovor, dolila 0,5 dl belega vina, pokrila in na majhnem ognju dušila kakšnih 30 minut. Pazite, da krompir ne razpade.
  6. Nato pride na vrsto zlaganje krompirjevih rezin v pekač. V vrstah jih zlagamo pokončno eno za drugo. V reže vstavljamo še slanino in čebulo, na koncu pa v vsako tretjo vrstico rezine sira. Dolijemo še 60 ml vina ali jušne osnove in po­stavimo v pečico za 30 minut. Na koncu lahko potresemo še malce sira in vključimo funkcijo žar za nekaj minut, da se dodani sir lepo raztopi.
  7. Vzamemo iz pečice in posujemo s svežimi zelišči. Ponudimo toplo, dokler je sir še raztopljen.

Priporočamo še: Kako zamrznemo stročji fižol

Datum Objave: 20.8.2024 ob 08:08

Več iz te teme:

kormpirprilogafrancoska kuhinjagratiniran krompir

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.