Božanska zloženka iz sočnih breskev, ki jo pripravimo v 10 minutah

Je še kaj boljšega od preproste poletne sladice iz sezonskega sadja, za katero umažemo le en pekač in jo pripravimo v desetih minutah?

Tudi poleti se radi sladkamo, zaradi visokih temperatur pa se izogibamo težjim kulinaričnim naporom. Če se le da, se na poti do slastne sladice trudimo umazati kakšno posodo manj, a hkrati ne skaliti odličnega okusa končnemu rezultatu.

Pri pripravi poletnih sladic seveda najraje posegamo po sezonskem sadju, ki ga je trenutno na pretek. In ker ni nič bolj poletnega od sočnih breskev, smo se tokrat odločili za pripravo odlične zloženke, v katero bodo romali vsi tisti zreli sadeži, ki so že skoraj premehki, da bi pojedli sveže. Sladici bomo dodali še breskov kompot, da bo malce karamelizirala. S kepico sladoleda po vrhu pa bo po kosilu ali ob koncu dneva točno to, kar si v takšnih časih najbolj želimo.

Morda se vam bo zdelo čudno, če vam povemo, da bomo sladico zložili kar v pekaču in zanjo ne bomo potrebovali niti mikserja. A pustite se presenetiti, nad izkupičkom nič kaj naporne priprave boste navdušeni.

Sestavine

  • maslo za premazovanje pekača
  • 250 g zrelih breskev
  • 2 konzervi breskovega kompota
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 320 g moke
  • 150 g belega sladkorja
  • žlica pecilnega praška
  • 8 velikih žlic surovega masla

Priprava

1. V posodi zmešamo beli sladkor, moko in pecilni prašek.

2. Operemo, izkoščičimo in narežemo breskve na krhlje.

3. Premažemo pekač z maslom in vanj enakomerno razporedimo breskve. Čez prelijemo tekočino kompota in dodamo tudi breskve, ki so bile v njem. Vse skupaj potresemo z rjavim sladkorjem, po želji lahko na tej točki za hrustljavost dodamo tudi drobljene oreščke.

4. Čez vse potresemo mešanico moke, sladkorja in pecilnega praška.

5. Vse skupaj prekrijemo s kosi masla in porinemo v predogreto pečico. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija 50 do 55 minut, dokler zloženka po vrhu ni zlato rjava.

6. Postrežemo še toplo s kepico vaniljevega sladoleda.

Poizkusite še: Nedeljska sladica: jajca na oko, sočen retro posladek

Fotografija: StephanieFrey/Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed