Božanski slivovi cmoki s skuto, cimetom in makom

Sladke sezonske slive, skuta, mak in cimet … Je lahko sploh kaj boljšega?

Sezona sliv je tukaj, najboljše so seveda tiste, ki jih naberemo na vrtu za hišo. A ker je narava letos radodarna, si bomo privoščili še kaj več kot le sveže. Na pamet nam pade slivova marmelada, brez katere ni popolna nobena shramba, a še raje bomo slive tokrat pripravili v božanskih cmokih. Takšnih bogatih, maslenih in začinjenih, mmm.

Priporočamo še: Slivov džem z žajbljevimi listi

Sestavine

– 350 gramov krompirja
– 135 gramov moke
– 130 gramov masla
– 1 jajce
– naribana lupinica ene limone
– 18 sliv (približno 450 gramov)
– 18 kock sladkorja
– 3 velike žlice sladkorja v prahu
– 1 velika žlica mletega cimeta
– 3 žlice maka
– 250 gramov pasirane skute
– 100 gramov sladke smetane
– 2 kapljici vaniljevega ekstrakta
– 1 velika žlica slivovega žganja

Priprava

1. Skuhajte krompir ter ga zmečkajte. Ohladite, zmešajte z moko, 30 gramov masla, malo soli, jajcem in limonino lupino. Vse skupaj zgnetite v gladko testo.

2. Razkoščičite slive in v sredino vsake položite kocko sladkorja.

3. Testo razdelite na 18 delov. Vsako slivo zavijte v posamezen kos testa in cmok postavite v lonec z brbotajočo vodo. Kuhajte, dokler ne priplavajo na površje, nato cmoke vzemite iz vode in jih dobro odcedite.

4. V skodelici zmešajte 2 žlici sladkorja v prahu in cimet. Na ponvi raztopite preostalo maslo in na njem prepražite mak. To prelijte čez cmoke ter jih potresite s cimetovim sladkorjem.

5. Zmešajte skuto, smetano, preostanek sladkorja, vanilijo in žganje ter postrezite s še toplimi cmoki.

Preberite še: Preprosto pecivo s slivami, ki ga priporoča Jamie Oliver

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana