
Sladke sezonske slive, skuta, mak in cimet … Je lahko sploh kaj boljšega?
Sezona sliv je tukaj, najboljše so seveda tiste, ki jih naberemo na vrtu za hišo. A ker je narava letos radodarna, si bomo privoščili še kaj več kot le sveže. Na pamet nam pade slivova marmelada, brez katere ni popolna nobena shramba, a še raje bomo slive tokrat pripravili v božanskih cmokih. Takšnih bogatih, maslenih in začinjenih, mmm.
Priporočamo še: Slivov džem z žajbljevimi listi
Sestavine
– 350 gramov krompirja
– 135 gramov moke
– 130 gramov masla
– 1 jajce
– naribana lupinica ene limone
– 18 sliv (približno 450 gramov)
– 18 kock sladkorja
– 3 velike žlice sladkorja v prahu
– 1 velika žlica mletega cimeta
– 3 žlice maka
– 250 gramov pasirane skute
– 100 gramov sladke smetane
– 2 kapljici vaniljevega ekstrakta
– 1 velika žlica slivovega žganja
Priprava
1. Skuhajte krompir ter ga zmečkajte. Ohladite, zmešajte z moko, 30 gramov masla, malo soli, jajcem in limonino lupino. Vse skupaj zgnetite v gladko testo.
2. Razkoščičite slive in v sredino vsake položite kocko sladkorja.
3. Testo razdelite na 18 delov. Vsako slivo zavijte v posamezen kos testa in cmok postavite v lonec z brbotajočo vodo. Kuhajte, dokler ne priplavajo na površje, nato cmoke vzemite iz vode in jih dobro odcedite.
4. V skodelici zmešajte 2 žlici sladkorja v prahu in cimet. Na ponvi raztopite preostalo maslo in na njem prepražite mak. To prelijte čez cmoke ter jih potresite s cimetovim sladkorjem.
5. Zmešajte skuto, smetano, preostanek sladkorja, vanilijo in žganje ter postrezite s še toplimi cmoki.
Preberite še: Preprosto pecivo s slivami, ki ga priporoča Jamie Oliver
Fotografija: Thinkstock