Božansko mehki rogljički s pršutom, sirom in baziliko

Sobotni zajtrk bo popoln.

Kot brki privihani kruhki, v katere lahko nadevate tudi kakšno drugo, vam najljubšo kombinacijo, so pravo veselje za brbončice. Še tople postavite na mizo in opazujte izraze tistih, ki jih bodo poizkusili. Poleg pohval nad odličnim okusom boste zagotovo prejeli tudi kompliment za obliko, kajti marsikdo potarna, da se, ko gre za slane rogljičke, zalomi prav na tej točki. V čem je skrivnost?

Poleg že vsem poznanih navodil oblikovanja rogljičkov iz enako velikih trikotnikov, ki jih dobimo tako, da testo razporedimo na enake dele, te razvaljamo v kroge in jih enakomerno razrežemo, so pomembne še tri malenkosti:

1. Krog mora biti zares okrogel, ne ovalen ali na prvi pogled, če se šaljivo izrazimo, večkoten lik. Pomagate si lahko z obročem za torto, pekačem ali dovolj velikim krožnikom, ki ga postavite na razvaljano testo in tako z lahkoto obrežete krog.

2. Za nadev nikar ne uporabite debelih kosov sestavin, saj bo to narekovalo čudaško, izkrivljeno in nič kaj enakomerno obliko vaših rogljičev. Tako bo najbolje, da sir naribate, pršut pa nasekljate.

3. Ko trikotnik zvijate, ga nikar ne stiskajte s prsti, saj se bo testo razvleklo in izgubili boste obliko. Šele ko zviti svaljek postavite na pekač, ga na zunanjih ožjih koncih oziroma krakih privihajte dobesedno kot brke.

Od besed pa k peki …

Sestavine

– 650 g moke
– 500 ml pinjenca
– 7 g suhega kvasa
– 5 g soli
– 50 g masla
– 1 rumenjak za premaz
– sezam za posip

Nadev
– približno 10 rezin pršuta
– približno 150 g sira
– listi sveže bazilike

Priprava

1. Zamesite testo iz vseh sestavin po receptu. Pustite, da vzhaja na dvojno količino.

2. Pripravite nadev: sir naribajte, pršut nasekljajte, baziliko osmukajte.

3. Testo razporedite na tri enako velike dele, jih na pomokani delovni površini razvaljajte na tanko (2 do 3 mm) in obrežite v krog. Vsak krog razpolovite podolgem in počez. Dobili boste štiri dele, ki jih prav tako prepolovite, da bodo vsi trikotniki enako veliki.

4. Na vsak širši del nadevajte malce sira, pršuta ter 2 listka bazilike. Zvijte, postavite na pekač, privihajte kot brke, premažite z rumenjakom in posipajte s sezamom.

5. Pecite 22 minut na 200 stopinjah.

Namig: Obrezane koščke testa oblikujte v kroglice in specite kot mini bombice.
Priporočamo še: Kako naredimo domače slanike
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana