Božična pečenka: TOP 7 slavnostnih receptov

Osrednji del najpomembnejše večerje v letu predstavlja pečenka. Da bo odločitev za izbiro recepta lažja, izpostavljamo nekaj naših najboljših in preverjenih idej.

Nadevane telečje prsi, ki jih preprosto morate znati pripraviti

Nadevane telečje prsi so čista klasika. Kar pa je zanimivo: glede na to, da so tudi kult in imamo občutek, da jih ponujajo v vsaki oštariji, jih je presenetljivo težko dobiti. Ko pa jih imate, vedite: to je del železnega kuhinjskega repertoarja – ravno prav praznično, ravno prav ekskluzivno, ne prav drago. To preprosto morate znati pripraviti.


VIDEO: Losos v testu – središče omizja v 20 minutah

Losos, ovit v testo, je stalnica decembrskih pojedin. Običajno hrustljavi del predstavlja listnato testo, kot nadev pa se najpogosteje pridruži špinača ali blitva. Mi smo si vse skupaj zamislili nekoliko drugače in v obliki prepletenke: izbrali smo zavojček testa za pico, ki ga vsekakor lahko zamesite tudi sami, ribo pa smo položili na bogat grahov pire, povzdignjen z limonovo lupinico in muškatnim oreščkom. Čudovita kombinacija okusov in barv je paša za oči in brbončice.


Obratno pečena pljučna pečenka, ki bo mehka kot putrček

Na praznični mizi svoje mesto najdejo pečenke vseh vrst in oblik, a med njimi je le ena kraljica – pljučna pečenka. Čeprav skoraj ne vsebuje maščobe, ki je nosilec okusa, se ponaša z nežnim okusom in pregrešno mehkobo.


Porketa, ena boljših pečenk

Porketa ima zanimivo zgodovino. Je znamenita jed, menda celo zaščitena z geografskim poreklom, kakor bi rekli pri nas. V Italiji so jo pekli ulični peki v času praznikov in jo stregli v sendviču, s kruhom. Doma so jo gos­podinje pogosto pripravljale kot hrano za piknik, saj je odlična tudi hladna. Danes jo poznamo po vsem svetu, zahvaljujoč migraciji in mešanju kultur.


Hrustljavo pečeni piščančji polovički

Popoln recept za piščančji polovički, ki bo prišel še kako prav za vse, ki to vrsto perutnine najraje kupite v enem kosu. Tako se ga speče do popolnosti.

Osso buco v rdečem vinu z gremolato in kruhovim kipnikom (recept Igorja Jagodica)

Neverjetno okusen rezultat, recept pa bo zagotovo postal stalnica.


Nadevani piščanec

Klasika vedno odtehta. Poskusite še tako.


Naslovna fotografija: Urška Fartelj, 220 stopinj poševno

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed