Goveja pljučna pečenka, ki jo boste hitro pripravili

Tale jed nikakor ni prezahtevna, ne časovno ne tehnično. Tako bo goveja pljučna pečenka nadzemeljsko dobra.

Tartufi so izjemno aromatični podzemni biseri, ki jed, v katero so vključeni, dvignejo nekaj stopničk višje. Saj je res, da so nežni goveji medaljoni v masleni omaki že tako ali tako na precej visoki stopnički, a kaj, ko so za slavnostno praznično večerjo dovolj le kulinarični presežki. Pri nas lahko sveže tartufe kupiš v zelo redkih fizičnih trgovinah, najlažje do njih prideš v spletnih trgovinah.

Pomembno je, da se odločimo za prave sestavine; meso mora biti kakovostno in zorjeno, maslo je najboljše s kake lokalne kmetije, pri tartufu pa posežemo po tistem, ki je na voljo. Tartufov je več vrst, tako pri bolj cenjenih, belih, kot pri črnih. Najbolj čislani so jesenski, a so tudi zimski odlični. Goste bo osupnila že aroma, ki se začne razvijati, ko postavimo vroč medaljon na posteljico iz tartufa, čez pa prelijemo še odlično masleno omako. V kulinariki redko naletiš na tako poslastico, kot je svež tartuf, napojen z mešanico masla in mesnega soka.

Ob medaljonih pa se na praznični mizi znajde še sotiran brstični ohrovt s hrustljavimi mandljevimi lističi.

Pljučna pečenka kot pljučni medaljoni v masleni omaki s črnim tartufom

… ter sotiran brstični ohrovt s hrustljavimi mandlji. Recept je za 4 osebe.

  • 4 medaljoni zorjene goveje pljučne pečenke
  • 3 žlice masla
  • 1–2 črna tartufa
  • 4 vejice svežega timijana
  • sveže strt poper
  • sol

Sotiran brstični ohrovt

 • 400 g očiščenega brstičnega ohrovta (svežega ali zamrznjenega)
 • 2 pesti mandljevih lističev
 • 2–3 žličke belega balzamičnega kisa
 • žlica masla
 • žlica olja
 • poper, sol

Priprava

1. Brstični ohrovt: večjo ponev z debelim dnom dobro segrejemo na srednje močnem ognju. V njej popražimo mandljeve lističe, da porjavijo z obeh strani. Lističe stresemo v posodo, ponev pa znova pristavimo na ogenj, dodamo žlico olja in žlico masla. Ko se maščoba segreje, nanjo damo še brstični ohrovt. Posolimo ga in popopramo in med rednim mešanjem (brez kuhalnice, le s premetavanjem ponve) sotiramo 7–10 minut. Kako minuto pred koncem prilijemo 2–3 žličke belega balzamičnega kisa. Povsem na koncu k ohrovtu vmešamo pražene mandljeve lističe.

2. Pljučni medaljoni: meso radodarno posolimo in popopramo z vseh strani. Narahlo ga popršimo z oljem.

3. Dobro ponev, ki je primerna za uporabo v pečici, postavimo na močan ogenj, napo pa nastavimo na najvišjo stopnjo, saj se bo kadilo.

4. Medaljone položimo v razgreto ponev z lepšo stranjo navzdol. Pečemo jih 3 minute na eni strani, da dobijo lepo zapečeno skorjico. Obrnemo jih in zraven vržemo 4 vejice timijana in 3 žlice masla.

5. Medaljone pečemo še 2 minuti, medtem pa jih z žlico polivamo z vročim maslom – da zajamemo maslo, ponev previdno nagnemo.

6. Ponev zdaj prenesemo v vročo pečico, kjer jih pustimo 3–5 minut, da dosežejo središčno temperaturo od 53 do 57 stopinj.

7. Čas peke je seveda odvisen od debeline medaljonov. Če so tanjši od 2,5 cm, preskočimo pečico, ampak jih v ponvi med polivanjem z maslom pečemo še kako minuto ali dve. Nikar ne pozabimo spremljati središčne temperature.

8. Po krožniku razporedimo na tanko nastrgane lističe tartufa. Za strganje uporabljamo namensko strgalo, za silo bo v redu tudi mandolina.

9. Ko so medaljončki nared, jih prenesemo na krožnik s tartufi in prelijemo s tri četrt masla. Tesno jih obdamo z aluminijasto folijo.

10. Pustimo jih pri miru 5–10 minut, vmes pa se bodo tartufi skuhali v vročem maslu in mesnem soku.

11. Preostalo maslo zberemo v skodelici in ga postrežemo ob večerji.

Pomembno: Preden se lotimo medaljonov, jih pustimo pol ure pri miru na sobni temperaturi. Da bodo lični in enakomerno debeli, jih obvežemo s kuhinjsko vrvico. Pri peki medaljonov močno priporočava uporabo namenskega termometra, predvsem tistim, ki se s peko zorjenega govejega testa ne srečujejo pogosto. Če so medaljoni debelejši od 2,5 cm, jih bomo dokončali v pečici, sicer pa kar v ponvi nad šporgetom. Pečico nastavimo na 180 stopinj.
Priporočamo še: Štiri pravila pri okraševanju praznične mize
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana