Odprta Kuhinja

Bralka priporoča: čudovito oblikovan in zelo puhast kruh

Odpri galerijo
A+   A-
Te dni postajamo pravi mojstri peke. Tako nas je tudi naša bralka presenetila s kruhom, od katerega nismo mogli umakniti oči.



Vojka Cijan spada med skupino bralk in bralcev, ki so najbolj aktivni in v naših facebook skupinah Odprta kuhinja: Kaj za kosilo? ter Odprta kuhinja: Piškotki, tortice in sladice redno deli svoje mojstrovine. Te dni tudi ona ostaja doma in svojo družino še bolj razvaja z dobrotami, posledično pa tudi nas :) Z nami je že delila recepte, kot so nadevana jabolka v testu, koromačevo juho s pečenim lososom, kolač iz celih kuhanih pomaranč, žemljice v obliki buč, odličen ocvrt sendvič in golaž iz skuš, tokrat pa nas je dobesedno sezula s tem zelo puhastim kruhom, ki jemlje poglede.
Priporočamo še: VIDEO: Velikonočni kruh, ki bo osvojil vaše srce

Sestavine


Za en okrogel pekač premera 28 cm.

  • 70 dag moke

  • 3,5 dl mlačnega mleka

  • 1 dl oljčnega olja

  • 1 zavojček suhega kvasa

  • 2 žlički sladkorja

  • 1 do 1,5 žličke soli

  • 1 jajce

  • 1 beljak


Potrebovali bomo še

  • 70 do 80 g mehkega masla

  • 1 rumenjak

  • 2 žlici mleka

  • semena ali nasekljani oreščki za posip


Priprava testa in oblikovanje kruha


1. Moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo polovico mleka, dodamo kvas in sladkor. Čez kvas posujemo ščep moke ter malo premešamo. Pustimo da se kvas aktivira.

2. Jajce, beljak, sol in preostalo mleko stepemo in skupaj z oljčnim oljem prelijemo na kvasec. Zgnetemo testo. Vojka ga mesi približno 15 minut v kuhinjskem robotu na najnižji hitrosti s kavljem za gnetenje.

3. Testo pokrijemo in pustimo počivati od 45 minut do cele ure.

4. Testo razdelimo na dve polovici. Iz prve polovice oblikujemo 9 enakih kroglic.

5. Okrogel pekač, Vojkin je bil premera 28 cm, dobro premažemo z maslom. V sredino damo eno kroglico testa, naokoli pa še preostalih osem.

ni podpisa
ni podpisa


6. Iz druge polovice testa naredimo 3 kroglice. Vsako kroglico testa razvaljamo, premažemo z maslom, položimo nanjo drugo testo, katerega tudi premažemo z maslom in pokrijemo s tretjim testom. Zdaj vse skupaj z valjarjem še malo razvaljamo v obliko kroga.

ni podpisa
ni podpisa
ni podpisa
ni podpisa


7. Tako razvaljano testo narežemo na 8 delov, krakov. Vsak krak v sredini zarežemo in vrh kraka spodvijemo skozi zarezo na sredini.

ni podpisa
ni podpisa


8. Rumenjak in dve žlici mleka razžvrkljamo in premažemo 9 kroglic testa. Kroglico v sredini posipamo s semeni ali sesekljanimi oreščki.

ni podpisa
ni podpisa


9. Ostalih 8 kroglic pa pokrijemo s spodvitimi kraki testa, in sicer tako, da je vrh kraka pri sredinski kroglici.

ni podpisa
ni podpisa


10. Ko imamo vse kroglice pokrite, jih premažemo z jajcem.

ni podpisa
ni podpisa


11. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja vsaj pol ure.

12. Pečico prižgemo na 190 stopinj.

13. Ko je kruh ponovno vzhajan, ga pečemo približno 40 minut. Pekač naj bo na spodnji tretjini pečice, tako da je vrh kruha v sredini. Po 20 minutah peke ga pokrijemo s peki papirjem.
Namig: Če nimamo oljčnega olja, lahko uporabimo navadno. Po želji damo pol decilitra mleka manj in pol decilitra olja več.

Mogoče vas zanima: Puhasta torta iz treh sestavin, ki je obnorela svet

Recept in fotografije: Vojka Cijan
Datum Objave: 3.4.2020 ob 10:04

Več iz te teme:

kruhVojka Cijan

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja