Danes za kosilo: brancin v slanem oklepu

Sol ščiti ribo pred neposredno toploto, zato se enakomerno speče, ko jo odstranimo, pa je ravno prav slana.

Sol v kulinariki uporabljamo predvsem kot začimbo, lahko pa jo tudi kot konzervans. Nepogrešljiva je na primer pri kisanju zelja, v tem procesu je ključna: če zelje premalo solimo, bo premehko, če preveč, bo pretrdo. Sol se uporablja tudi za razsoljevanje mesa, ki se pozneje dimi. Čeprav je treba biti pri soljenju hrane previden, lahko nekatere jedi, na primer ribe ali krompir, odlično pripravimo tako, da jih pokrijemo s soljo in spečemo v pečici. Čeprav se zdi, da bo taka jed presoljena, ni tako, oklep iz soli deluje kot nekakšen izolator, ki ribo ščiti pred neposredno toploto, zato se lepo enakomerno speče, ko pa ga odstranimo, je okus mesa ravno pravšnji, ni premalo slan, ni preveč.

Sestavine za 4 osebe

– 2 velika brancina (do 1 kg)
– 3 kg soli
– 2 beljaka
– 3–4 stroki česna
– šopek peteršilja
– 2 vejici rožmarina

Priprava

1. Ribo očistimo (luske pustimo!) in dobro osušimo s papirnato brisačo. Vanjo položimo narezan česen, peteršilj in rožmarin. Iz beljakov stepemo sneg in ga rahlo zmešamo s soljo, da dobimo čvrsto zmes. Del mase namažemo na pekač in nanjo položimo ribi ter ju povsem prekrijemo s preostankom mase.

2. Pečemo slabo uro pri 200 stopinj Celzija. Ko je riba pečena, z nožem ali kladivcem razbijemo slani oklep in ga previdno odstranimo skupaj s kožo. Ribi razkosamo, očistimo kosti in postrežemo.

Besedilo: A. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock; fotografija je simbolična

Preberite še: Kako izbrati pravo sol?

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana