Breskvice: kultni piškoti, kot jih pripravi Nigella Lawson

Brez teh piškotov včasih ni bilo poroke ali katerega koli drugega praznovanja. Tako pa jih z italijanskim pridihom pripravi Nigella.

Breskvice vsi prepoznamo po specifični obliki, zdi pa se, da so Slovencem še posebej pri srcu, saj se sveže pečene pogosto znajdejo na pladnjih praznično obloženih miz. Lahko bi jih celo označili za nekakšno slovensko različico francoskih makronov!

Prepričani smo, da ima prav vsaka gospodinja za te kultne piškote čisto svoj recept. Danes pa vam izdamo tistega, po katerem breskvice pripravlja Nigella Lawson. Ni njen, jo je pa zanje popolnoma navdušila Letitia Clark.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nigella (@nigellalawson)

Sestavine (za 12 do 14 piškotov ali 6 do 7 breskvic)

  • 80 g masla
  • 1 jajce
  • 80 g sladkorja
  • 80 ml mleka
  • ščep soli
  • nastrgana lupinica bio limone
  • 170 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 100 g mletih mandljev

Za nadev

  • 250 g rikote
  • 50 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke vaniljevega ekstrakta
  • 12 do 14 mandljev (ni nujno)

Za dekoracijo

  • 100 ml amaretta
  • rdeče jedilno barvilo (ali prah rdeče pese)
  • 4 žlice sladkorja
  • metini listi

Priprava

1. Najprej pripravimo piškote. V kozici stopimo maslo in ga postavimo na stran. V drugi posodi zmiksamo jajce in sladkor, da se sladkor raztopi. Dodamo stopljeno maslo in mleko, nato pa še sol in limonovo lupinico. Nato v zmes stresemo moko, pecilni in mandlje. Premešamo in pustimo počivati 5 minut.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pekač obložimo s papirjem za peko.

3. Iz piškotne mase z rokami oblikujemo 12 do 14 kroglic in jih odlagamo na pekač. Malce jih potlačimo.

4. Piškote pečemo 12 minut, nato pa počakamo, da se ohladijo. V tem času ripravimo polnilo.

5. V posodi zmešamo rikoto s sladkorjem in vaniljo, da nastane gladka zmes.

6. Z majhnim nožičem naredimo majhno luknjico v vsak piškot in jo napolnimo z žličko rikotinega polnila. Preden po dva piškota stisnemo v sendvič, v polnilo dodamo še po en mandelj.

7. V posodi zmešamo amaretto in barvilo. Na plitek krožnik stresemo sladkor. Piškote nato pomočimo v liker in jih povaljamo v sladkorju. Na vrh breskvic dodamo še metin list za dekoracijo.

Preberite še: Nigella Lawson: Pozabljeni piškotki

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed