Odprta Kuhinja

Brezglutenski koruzni kruh z drožmi, za katerega ne potrebujemo brezglutenske mešanice mok

Brezglutenski koruzni kruh z drožmi, za katerega ne potrebujemo brezglutenske mešanice mok (Foto: Ajda Krivec)
Odpri galerijo
A+   A-
Ajda Krivec je mladenka, ki je v diplomskem delu opisovala droži, to pa je storila tako spretno, da je dobila nagrado. Med drugim je v diplomi opisala tudi recept za ta božanski brezglutenski koruzni kruh.

Za ta kruh potrebujemo le koruzno moko, aktivne brezglutenske droži ter indijski trpotec. »Kot vezni element, ki nadomesti gluten pri brezglutenskem kruhu in mu da mehkejšo strukturo, uporabimo indijski trpotec (psyllium),« pravi Ajda Krivec o vezivu, ki ga uporabimo za koruzni brezglutenski kruh z drožmi.

Mlada Ljubljančanka sicer načrtuje, da bi nekje v slovenski prestolnici odprla večnamenski prostor, okoli katerega bi se vse vrtelo okoli droži: »Moj načrt je, da se počasi odpravim na samostojno podjetniško pot. Ne razmišljam pa o pekarni, ampak bolj o tem, da bi znanje delila naprej: pripravljala delavnice, tečaje oziroma izobraževanja, nekaj malega bi pekla po naročilu. Prostorček za vse to bom, upam, nekje v Ljubljani uredila še letos.«

Več o Ajdi Krivec, njenih načrtih in odnosu do vsakdanjega kruha, smo pisali tukaj.

Še to: spekli bomo hlebček ali štruco. Pripravimo si posodo s pokrovom, primerno za uporabo v pečici (litoželezno ali podobno).

Brezglutenski koruzni kruh z drožmi

Za 1 hlebček.

 • 200 g koruzne moke
 • 18 g indijskega trpotca (psyllium)
 • 250 g vode
 • 4–5 g soli
 • 60 g aktivnih brezglutenskih koruznih in aktivnih droži oziroma drožnega nastavka

Priprava

 1. Indijski trpotec (psyllium) dodamo v 200 ml vode, pomešamo takoj in s hitrimi gibi, sicer se naredijo grudice, ter počakamo 15 minut, da nastane želatini podobna zmes.
 2. Nastali zmesi sledi dodajanje droži, koruzne moke, soli in preostale vode (50 ml). Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati približno pol ure, da sestavine dobro vpijejo vodo in se med seboj lepo povežejo.
 3. Nato spet pregnetemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi, pri­bližno tri ure in pol.
 4. Sledi oblikovanje testa v hlebec, ki ga položimo v pomokano vzhajalno košarico, ter nato počitek testa na sobni temperaturi dodatno uro.
 5. Nato testo postavimo v hladilnik za vsaj 12 ur, kjer mikroorganizmi nadaljujejo hladno fermentacijo. Naslednji dan je testo pripravljeno za peko. Za bolj fermentiran kruh ga je treba pustiti v hladilniku še kak dan več, vendar se toliko daljša fermentacija pozna v bolj kiselkastem okusu.
 6. Peka: pri peki kruha v litoželezni posodi je pomembno, da pečico skupaj z litoželezno posodo najprej dobro pregrejemo – najmanj 45 minut na 250 do 270 stopinjah Celzija. Kruh, ki ga tik pred peko zarežemo, pečemo v litoželezni posodi s pokrovom (ang. dutch oven) prvih 20 minut na 250 stopinjah, pri čemer se ujame para, ki izhaja iz kruha, in se doseže učinek krušne peči. Tako se skorja ne izsuši prehitro in bo po peki ostala mehkejša, a še vedno hrustljava. Nato odstranimo pokrov, znižamo temperaturo na 230 stopinj Celzija in pečemo še 20 minut, da skorja dobi lepo rjavkasto barvo.

Priporočamo še: Tržiška flika: mamljiva pogača s kislo smetano

Datum Objave: 12.5.2024 ob 05:05

Več iz te teme:

brezglutenski kruhkoruzni kruhkruh

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.