Najboljša jed, ki si jo boste zaželeli, ko se vam po bolezni vrneta vonj in okus

Ko se ponovno odpre svet vonjav in okusov, se nam pred očmi nenadoma izriše zelo konkretna hrana. Odličen burger s puhasto bombeto, bogatim nadevom in krompirčkom ob strani – to je tisto, kar vas bo potešilo, kajne?

Tu in tam dobim veliko željo, da bi pojedla nekaj konkretnega. Želja kriči, da ji moram ustreči takoj zdaj. Ne gre za običajno lakoto, ko preskočiš obrok ali dva. Gre za potrebo po določeni vrsti hrane, za proteine, ogljikove hidrate ali čustveno stanje, ki želi biti pomirjeno? Po dveh tednih hrane brez okusa in vonja, tolažilnega pire krompirja in kremnih juhic se mi je nenadoma odprl apetit in pred očmi sem imela samo ogromen burger. V mislih sem okušala različne strukture, mehek polpet, pikantno omako ali dve, ki se pocedita po kruhu, hrustljavo in svežo zelenjavo, o, in ja, neznosno puhasto bombeto, posuto s sezamom. Je lahko kaj boljšega, bolj kompleksnega, bolj raznovrstnega, kot je dobro napolnjena bombeta? Eksplozija okusov se je dogajala mimo moje volje, brez sodelovanja, dosegala je stanja, ko je bil burger enostavno povsod.

Če bi živela v kraju, kjer se burger naroči in ga hitri fantje pripeljejo v modrem nahrbtniku, bi ga verjetno naročila. Nisem naklonjena naročanju hrane, ampak v tem primeru bi popustila. Burger bi bil, kakršen bi bil, ne preveč zanič in ne preveč dober, ampak požar bi bil pogašen. Nekaj časa ne bi več pomislila na burger.

K sreči ni bilo tako. V našem kraju nihče ne dostavlja hrane, niti pice. Res imamo srečo. Če ti je do pice, greš v picerijo. Tam verjetno koga srečaš in morda kaj rečeta. Opazuješ picopeka, ki vrti testo in z loparjem sega globoko v trebuh razžarjene peči. Tako, normalno.

Če hočeš burger, pa si ga moraš speči. Prav tako zelo normalno.

Najprej bombete

Najprej potrebujemo bombete. Te morajo biti posebno puhaste. V testo za kruh gredo sojino mleko, vegansko maslo, moka naj bo bela. Najboljša je moka tip manitoba – z več proteinov, vsekakor proteinov ne sme biti pod deset, da testo drži strukturo. Nasvet iz naše pekarne bo čuden, vendar deluje in se splača preveriti. Ko naša pekarica zamesi testo, mu v mislih pove, kaj želi, da nastane. Tole bodo štiri puhaste, napihnjene, super mehke bombetke, zašepeta. In testo sodeluje, čudež kreativnosti, ustvarjanja, vizije. Take prave bombetke boste morda našli tudi v dobri pekarni čez cesto in močno skrajšali recept. Že polpeti imajo veliko sestavin in vse so odločilne. Splača se potruditi tudi z dodatki. Krompirček je bil najprej napol kuhan, nato pečen v pečici. Takšen trik, ki ga poznajo profesionalni kuharji. Ker zdaj ni sezona paradižnika in zelene solate, je bilo več veganske majoneze, kimčija, drobnih kislih kumaric, domačega kečapa … Malica bi bila težko bolj konkretna.

Razstavljen zimski burger

Za štiri.

Za bombete

  • 250 g moke
  • 5 g fino mlete soli
  • žlica sladkorja
  • 180 ml sojinega mleka
  • ščep kurkume
  • žlica mleka in žlica svetlih sezamovih semen
  • 50 ml vode žlica droži ali majhen košček svežega kvasa
  • 40 g veganskega masla

Za polpete

  • 2 žlici oljčnega olja
  • majhna čebula ali šalotka
  • 250 g šitak ali drugih gob
  • žlica sojine omake
  • žlica dobrega balzamičnega kisa
  • strok česna
  • pol žličke mlete dimljene paprike
  • mlet čili po okusu
  • 30 g orehov
  • 20 g lanenih semen ali moke
  • 250 g kuhanega rjavega polnozrnatega riža (približno 75 g suhega riža)
  • 60 g drobtin

Za zraven

  • veganska majoneza
  • kečap
  • kisle kumarice
  • kimči
  • pečen krompirček

Priprava

1. Za nastavek testa za bombete dan pred peko zmešajte 50 ml vode, droži ali kvas in 50 g moke. Vzhaja 4–6 ur. Dodajte preostale sestavine razen masla in sezamovih semen. Testo pustite pol ure, vgnetite na sobni temperaturi zmehčano maslo. Mesite le tako dolgo, da se maslo enakomerno razporedi po testu. Pokrito naj vzhaja čez noč, idealno pri temperaturi 10–15 stopinj. Zjutraj razdelite na štiri dele, oblikujete bombetke in jih polagajte v pekač, obložen s papirjem za peko. Ko podvojijo velikost, nekje v štirih urah, jih premažite z mlekom, posipajte s sezamom in pecite v prej ogreti pečici (180 stopinj) kakšnih 15–20 minut. V pečici naj bo še en pekač z vodo.

2. Za polpete namočite rjav riž, za vsaj par ur, še bolje čez noč. Kuhan bo v pol ure. Poskusite ga skuhati tako, da bo popil vso tekočino. Riž ne sme biti al dente.

3. Lanena semena zmeljite v moko v kavnem mlinčku.

4. Na olju popražite nasekljano čebulo in nalistane gobe. Zalijte s sojino omako in balzamičnim kisom, dodajte nasekljan česen in kratko popražite. Dodajte čili in papriko in odstavite.

5. V sekljalniku na rezila zmeljite orehe, dokler gre, dodajte moko iz lanenih semen, riž in gobe. Pomagajte si tako, da stroj vmes ustavite in maso obrnete z žlico, gosta bo in lepljiva. Preložite v skledo, dodajte drobtine in z rokami premestite. Pustite približno 15 minut, potem z vlažnimi rokami oblikujte štiri polpete.

6. Premažite jih z oljem in popecite na žaru ali v toasterju med dvema listoma papirja za peko. To je odličen trik za peko. Razstavljeni burger ponudite na pladnju ali velikih krožnikih.

Priporočamo še: Testenine Alfredo, ampak najboljše
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed