Namaz iz indijskih oreščkov s česnom

Veganski namaz, za katerega potrebujemo zgolj tri sestavine in pet minut časa.

Oreščki so že od nekdaj priljubljen vir energije in so še vedno pomemben vir hranil v sodobni osiromašeni zahodnjaški prehrani. Tako oreščke kot semena lahko preprosto dodamo v jedi, kot so solate, jogurti, juhe in seveda sladice. Tako rekoč vse lahko spremenimo tudi v okusne namaze, kot je ta iz indijskih oreščkov, ki ga deliva danes. V slovenski kuhinji kraljujejo orehi in lešniki, ki so lokalni in del slovenske kuharske tradicije. Midva pri kuhanju precej uporabljava oreščke, saj so res vsestranski. Za kuhanje imajo najbolj blag okus indijski oreščki in mandlji, zato so bolj vsestranski, odličnega okusa pa so makadamije, pinije in praženi lešniki.

Če oreščke uporabimo za pripravo namaza, sira ali mleka, jih je dobro prej namočiti, saj jih bomo potem lažje zmleli in bodo postali kremasti. A na splošno je vse oreščke pametno namakati pred uporabo ali uživanjem, saj jih s tem rehidriramo, obudimo iz stanja počivanja, poveča se vsebnost hranil v njih in postanejo lažje prebavljivi. Namakamo zgolj presne in suhe oreščke, ne praženih ali soljenih.

Sestavine

– lonček indijskih oreščkov
– lonček vode, 2 stroka česna
– sol, poper po okusu

Priprava

1. Indijske oreščke namakamo v lončku vode 2 uri, nato jih odcedimo in operemo. Stresemo jih v mešalnik, dodamo vodo in strt česen ter solimo in popramo po okusu.

2. Sestavine temeljito zmeljemo do gladkega.

3. Postrežemo lahko kot pomako ali na testeninah kot nadomestek smetane.

Namig: Priporočava, da najprej uporabite polovico vode in jo po potrebi sproti prilivate med mešanjem, odvisno od tega, kako gost namaz želite.
Priporočamo še: 20 receptov z zeljem

Fotografija in recept:  Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed