Ploščat kruh iz ponve z zdravilnim zelenjem

Običajno to mlado zelenje popražimo z začimbami in pripravimo kot prilogo, ki jo na krožnikih pokapljamo z limonovim sokom. Danes pa bo recept še bolj mamljiv.

Ta nevsakdanja rastlina z našega vrta je triplat ali grško seno, latinsko Trigonella foenum-graecum. Mnogi ga poznamo s potovanj v azijske dežele po angleškem imenu fenugreek. Divje rastoč je v južni Evropi, netropski Afriki in Avstraliji. Nejasno je, katera veja iz te družine je bila kultivirana, vsekakor pa se je to zgodilo kmalu. V Iraku so našli semena triplata, stara 4000 let, torej je rastlina že dolgo znana.

Rimljani so z njim začinjali vino, dodajali so ga kot konzervans k vloženi zelenjavi. Danes ga poznajo iranska, turška, gruzijska tradicionalna kuhinja, v Indiji predvsem v pokrajini Radžastan. V sanskrtu ima lepo ime ocean, kar namiguje, da je rasel na sušnih predelih blizu obale, pozneje se je pomaknil proti radžastanski puščavi v notranjost.

Kot ljubiteljica indijske kuhinje sem pogosto uporabljala piramidasta semena triplata. Čisto po naključju sem odkrila, da hitro kalijo, preverila, kako je s temi kalčki, in ugotovila, da so neverjetno okusni in nadvse dobrodošli v zdravi kuhinji. Od kaljenja do vrta je bil le korak. Že lani smo posejali prvo gredo triplata. Mlade rastline se pripravlja podobno kot špinačo ali blitvo. Triplat vsebuje veliko beljakovin, kar je pomembno v veganski prehrani. Zraste kot grmiček, zacveti z bledo rumenimi cvetovi, nato pa naredi stroke, v katerih so semena. Uživajo se sveža in posušena in ravno v njih naj bi bilo največ razlogov za to, da ga tu in tam vključimo v jedilnik. Do semen lani nismo prišli, morda bo letos letina uspešnejša.

Zakaj bi sploh jedli triplat?

Najprej zato, ker je raznovrstna prehrana najboljša. Rastline, ki so blizu divje rastočim, imajo praviloma več zanimivih kombinacij koristnih snovi. Triplat z marsičim prav preseneti. Recimo 50 g semen, česar sicer ne moreš pojesti, lahko pa iz podrobljenih skuhaš čaj, pokrije povprečno potrebo po železu na dan. V kakšni kombinaciji telo sprejme železo, je velika uganka, morda bi mu ustrezala ravno tista, ki jo vsebuje triplat. Tudi kalčki, ki jih pridelate iz jedilne žlice semen, bi bili lepa vsakodnevna spodbuda pri pomanjkanju železa. Semena za nekaj ur, lahko čez noč, namočite, vodo lahko spijete, ker je zdravilna, odcejene kalčke pa pustite na dnu litrskega kozarca na sobni temperaturi. Triplat je nezahteven za kaljenje, zadostuje običajno spiranje dvakrat na dan. Najboljši so kratki kalčki, večji postanejo grenki.

Danes triplat znova raziskujejo. Kapljice priporočajo po porodu, ker uredijo mesečni cikel, hormonsko nihanje in spodbujajo laktacijo. Zanimivo je, da vsi deli rastline ugodno vplivajo na prebavo, pomagajo predvsem pri razgrajevanju mastne hrane. Po nekih teorijah naj bi triplat celo zmanjšal potrebo po uživanju maščob in tako pomagal pri hujšanju. Kakor koli, tale detelja na krožniku ni kar tako.

Rastline, ki so blizu divje rastočim, imajo praviloma več zanimivih kombinacij koristnih snovi.

Ploščat kruh iz ponve

Za dve parathi.

  • 60 g polnozrnate moke
  • 2 stroka česna
  • ščepec soli
  • par kapljic olja za testo
  • za pest nasekljanih lističev triplata
  • olje za ponev

1. Triplat osmukajte s stebelc in drobno nasekljajte.

2. Zmešajte ga z moko, nasekljanim česnom, solite in dodajte toliko vode, da dobite čvrsto gnetljivo testo.

3. Razdelite ga in razvaljajte dva ploščata kruhka.

4. Specite na razgreti ponvi z malo olja.

Namig: Namesto triplata bi lahko v testo dodali nežno špinačo ali res mlado blitvo, tudi divja zelišča bi bila zanimiva, recimo vršički kopriv. Ploščate kruhke, parathe, kombinirajte z jogurtom ali gostimi omakami, kot je na primer dal.
Priporočamo še: Nov recept za hrustljav krompir, ki ga vsi obožujejo
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed