Veganski burger s črno bombetko

Preslepil bo mesojedce! Namesto mesa uporabimo sredico sadeža nangka (jackfruit), ki jo naceframo in prelijemo z omako barbeque. Za prste obliznit!

Nangka ali jackfruit je v tujini zelo razširjena sestavina, sploh pri veganskem prehranjevanju, saj ob pravilni pripravi res izjemno spominja na meso. Pri nas ni tako razširjen. Midva sva ga našla čisto po naključju, in sicer v eni od drogerij (DM). Seveda je bilo treba to čudo takoj preizkusiti!

Sestavine

Bombetke
– pol lončka mlačne vode, 7 g suhega kvasa, 3 lončki moke
– 3 žlice sladkorja, žlička soli, pol lončka sojinega mleka
– 2 žlici veganskega masla ali margarine
– žlica aktivnega oglja v prahu (uporabila sva tablete, ki sva jih zdrobila v možnarju)

Polpetke
– 200 gramov sredice sadeža nangka, 3 žlice oljčnega olja
– začimbe: česen, dimljena paprika, sol, poper
– nekaj žlic omake barbeque
– zeljnata solata
– manjša glavica rdečega zelja, korenček
– sok pol limone, 2 žlici gorčice, 2 žlici belega balzamičnega kisa
– 4 žlice oljčnega olja, sol, poper
Dodatno
– 2 žlici veganskega masla, sezamova semena, žlica gorčice, 3 žlice veganske majoneze, avokado, omaka barbeque

Priprava

1. Zmešamo suhi kvas in mlačno vodo, kozarec pokrijemo s krpo in pustimo 10 minut, da kvas začne delovati.

2. V posodo presejemo moko, dodamo kvas z vodo, premešamo in dodamo druge sestavine: sladkor, sol, maslo, sojino mleko in aktivno oglje. Pregnetemo v prožno in svetleče se testo. Pokrito pustimo počivati približno uro, da se njegov volumen podvoji. Testo nato prestavimo na pomokano površino, oblikujemo v kepo in razdelimo na 6–8 enakih kosov. Kepice oblikujemo v žogice in postavimo na nizek pekač, obložen s peki papirjem. Malo jih sploščimo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še eno uro.

3. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Stopimo malo masla in z njim premažemo bombetke, nato posujemo sezamova semena. Bombetke pečemo 15–18 minut, medtem bodo močno narasle. Pečene vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.

4. Sadež nangka začinimo in v oljčnem olju mariniramo vsaj 15 minut.

5. Segrejemo ponev, dodamo marinirani sadež in ga med mešanjem popečemo, približno 10 minut. Prilijemo omako barbeque in kanec vode ter kuhamo 5–0 minut, da se vse skupaj zapeče in zgosti. Nato vzamemo iz ponve in damo na stran.

6. Pripravimo nadev: rdeče zelje in korenček naribamo. Zmešamo preliv: v kozarec z navojem damo limonov sok, gorčico, beli balzamični kis, oljčno olje, sol in poper, kozarček tesno zapremo in dobro pretresemo. S prelivom polijemo zelje in korenček in ga vmasiramo.

7. Sestavimo burgerje: bombetke prerežemo in dno premažemo z mešanico gorčice in veganske majoneze. Čez damo nekaj rezin avokada in zvrhano mero nangke. Naložimo še merico zelnate solate, pokapamo z omako barbeque in burger pokrijemo z zgornjim delom bombetke.

8. Nadaljujemo, da porabimo sestavine, ter postrežemo.

Namig: »Uporabila sva sredico sadeža nangka (ali jackfruit v angleščini). V pakiranju je sadež olupljen, opran in narezan na koščke. Sredica ima vlaknasto strukturo, ki spominja na meso, in se lahko uporablja kot nadomestek zanj.«

Poizkusite še: Jušni gobovi cmočki

Fotografija in recept:  Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed