Jajca šakšuka, ki se ne morejo ponesrečiti

Če si za zajtrk že dolgo niste privoščili nič novega, vas bo gotovo navdušila šakšuka. A tokrat takšna, ki se ne more ponesrečiti.

Zajtrkuj kot kralj, pravi začetek slovenskega pregovora, a kaj, ko si je obilen zajtrk zaradi pomanjkanja časa vse težje privoščiti. Ni pa nemogoče! V le nekaj minutah namreč lahko v eni ponvi zmešamo domiseln, okusen in nadvse hranilen obrok. Tokrat imamo v mislih šakšuko, jajca z dodatki orientalskega izvora, ki nas nahranijo, hkrati pa že zjutraj razvajajo brbončice.

Ker šakšuka vsebuje mnogo začimb, zelenjave in zelišč, bomo že zjutraj poskrbeli tudi za lep vitaminski odmerek. Poleg jajc namreč potrebujemo še papriko, kumino, koriander, peteršilj, česen, čebulo in paradižnik. Vse skupaj bomo zmešali v gosto omako, ji dodali umešana jajca ter na koncu potresli z marinirano feto. Če česa od naštetega ne marate ali nimate pri roki, lahko v receptu mirno preskočite.

Sliši se precej dela, a na srečo lahko vse (razen jajc) pripravimo že dan prej, tako da bomo zjutraj gotovi v pičlih nekaj minutah. Prav tako hitro pa bomo tudi siti, saj te okusne jedi zmanjka s krožnikov, kot bi trenil.

Kar pa je najbolje, tokrat vam ne bo treba paziti, da bo rumenjak ravno prav pečen, kajti ta šakšuka zahteva umešana jajca. Tako res vedno uspe.

Sestavine

  • 45 g fete
  • 5 g sesekljanega peteršilja
  • ½ žičke čilijevih kosmičev
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlička praženih koriandrovih semen
  • 1 sesekljana rumena čebula
  • 1 narezana rdeča paprika
  • 3 sesekljani stroki česna
  • ½ žličke kumine
  • 1 žlica paradižnikove paste
  • ¼ čajne žličke mlete paprike
  • 5 paradižnikov
  • 4 jajca
  • 80 ml vode
  • sol in poper

Priprava

1. Najprej mariniramo sir feta. Narežemo jo na kocke, dodamo peteršilj, čilijeve kosmiče, 3 žlice olja in koriandrova semena. Premešamo in postavimo v hladilnik, dokler ostalo ne bo gotovo.

2. V ponev vlijemo preostali dve žlici olja in segrejemo na zmernem ognju. Popražimo čebulo in dodamo narezano papriko, ki jo dušimo 5 minut. Dodamo še česen in kumino, paradižnikovo pasto, papriko v prahu in po želji še malce koriandra. Mešamo minuto, da zadiši, dodamo sesekljane paradižnike, žličko soli, vodo in sveže mlet poper. Nato še enkrat premešamo in počakamo, da se omaka zgosti. (Vse, kar smo naredili do sedaj, lahko nato shranimo v hladilnik za naslednje jutro, ali celo dan pojutrišnjem.)

3. V posodi umešamo jajca, jih rahlo solimo in popramo in nežno vmešamo v paradižnikovo omako. Ogenj zmanjšamo na minimum in kuhamo oziroma pečemo približno 4 minute.

4. Nato vse skupaj odstavimo s štedilnika, potresemo z marinirano feto in vse skupaj kar v ponvi postrežemo s svežim kruhom.

Namig: Namesto vmešanih, lahko jajca v omako ubijete tudi na oko.
Poizkusite še: VIDEO: Kako naredimo domače hot dog štručke

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed