Na to bodite pozorni pri bučkah

Sezona bučk prinaša nove kulinarične izzive, saj lahko poleg nežnih plodov uživamo tudi cvetove. Pri tem pa velja biti previden, da ne bomo z nepazljivim nabiranjem povzročili več škode kot koristi in rastline osiromašili za pridelek plodov.

Bučke imajo, tako kot druge bučnice, enospolne cvetove, kar pomeni, da na eni rastlini rastejo tako ženski kot moški. Med seboj jih zlahka razločimo že po videzu, moški namreč rastejo na dolgem tankem peclju, v notranjosti pa bomo opazili pet prašnikov, ki so med seboj zraščeni. Ženski poganjajo iz kratkih in debelih pecljev, ki se pod cvetom razvijejo v zadebelitev, iz katere bodo nastali plodovi.

Najprej zacvetijo moški, ki jih rastlina potrebuje za oploditev, kasneje pa še ženski, iz katerih se razvijejo plodovi. Za nastanek in razvoj plodov so tako potrebni oboji cvetovi, zlasti v deževnem vremenu pa se lahko zgodi, da oprašitve ne bo. Zato je še toliko bolj pomembno, da tudi moške cvetove pustimo na rastlini, vsaj dokler ne opravijo svojega dela.

Tudi na pici se odlično obnesejo. FOTO: Aizram18/Getty Images

Raznolika uporaba

Kadar pa je cvetov dovolj in so vremenske razmere ugodne, si jih privoščimo tudi v kuhinji. Iz njih pripravimo različne okusne jedi, tako slane kot sladke. Najpogosteje jih cvremo v testu, podobno kot bezeg in akacijo, v slani ali sladki različici. Lahko jih tudi napolnimo z različnimi nadevi, kot v našem današnjem receptu. Zanimive jedi pripravimo z dušenimi cvetovi. Kot predjed ponudimo preprosto jed, za katero uporabimo mlade bučkine plodove in cvetove.

Plodove prerežemo po dolgem in jih skupaj s cvetovi na hitro popečemo oziroma dušimo v ponvi. Zložimo jih na krožnik in ponudimo s kruhom in poljubno omako. Cvetove dodamo na pico, po vrhnji plasti nadeva. Če nočemo, da med pečenjem pice povsem ovenijo, jih dodamo nekaj minut prej, preden je pečena. Prav tako jih ponudimo z rižoto ali testeninami. Za okras uporabimo tudi presne cvetove, zlasti če jih dodajamo solatam. Ker so zelo nežni, jih dodamo povsem na koncu, ko je solata že zmešana s prelivom.

Recept: Ocvrti bučkini cvetovi z rikoto
Dušene rahlo vmešamo v kuhane testenine in potresemo s parmezanom. FOTO: Uliu/Getty Images
Priporočamo še: Odlična novica za vse oboževalce sacher torte

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Visivasnc/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana