Bučke v kremni omaki

Kremasta priloga po navdihu starega kmečkega recepta, ki se zaključi s kislo smetano in peteršiljem, a v veganski izvedbi.

V vrtičkih, visokih gredah in mestnih vrtovih na balkonih se že barvajo paradižniki, verjetno pa so lepo uspele tudi bučke, ponos vikend vrtnarjev. Te nikoli ne razočarajo, vedno znova cvetijo in pod listi skrivajo kot cigara debele bučke. Za današnji recept pride prav tista poletna bučka, ki je prerasla najbolj zaželeno velikost in postala buča. Naribamo jo v kremno omako s paradižnikom, ki da bledi omaki barvo in kiselkast okus.

Kislo smetano lahko nadomestimo z indijskimi oreščki

To je star kmečki recept, ki se zaključi s kislo smetano in peteršiljem. Odličen nadomestek kisle smetane pripravljam iz indijskih oreščkov. Že več let ne uživam mleka in mlečnih izdelkov in se s tem čisto dobro znajdem, še posebno v domači kuhinji. Smetano iz indijskih oreščkov pohvalijo tudi tisti, ki niso vegani, saj so novi okusi dobrodošla sprememba jedilnikov, ki smo se jih že naveličali. Njihovo navdušenje izkoristim za promocijo zdrave prehrane: indijski oreščki so superhrana, nasitni so in hranljivi, zato so odlična malica iz žepa; glede na to, koliko beljakovin in ogljikovih hidratov vsebujejo, brez težav konkurirajo rogljičku ali sendviču. Pa še bolj zdravi so! Minerali in vitamini, antioksidanti in snovi, ki jim pripisujejo že kar čudežne zdravilne lastnosti, recimo da obnavljajo poškodovane celice in preprečujejo srčno- -žilne bolezni.

No, se lahko s čim takim pohvali navadna smetana? Indijski oreščki izvirajo iz Brazilije, indijski pa se jim reče po deželi, kjer so se udomačili, ko so jih Portugalci v zgodnjem 17. stoletju raznesli po svetu. Indijsko tropsko podnebje tem visokim in širokim, do tal razvejenim drevesom očitno zelo ustreza. Sadež je več kot zanimiv, spominja na hruško, še bolj nenavaden pa je orešček v obliki ledvice, ki se s strupeno ovojnico prirašča na muho sadeža. Me prav zanima, kako so ugotovili, da je užiten.

Indijski orešček je nekakšen orešček na psevdosadežu, ki je menda okusen in ga stiskajo v sok ter iz njega kuhajo marmelado.K sreči je občutljiv in ne prenese transporta. Strup v ovojnici oreščka se izniči s kuhanjem. Lahko smo brez skrbi – do končnega kupca pridejo že močno toplotno in drugače obdelani oreščki, zato je zelo pomembno, da kupimo le ekološke. Njihova največja pomanjkljivost je, da ne rastejo na domačem vrtu kot paradižniki in bučke, ampak jih je treba pripeljati iz daljnih dežel. Če pojem na leto kilogram indijskih oreščkov in temu ustrezno obremenim okolje s transportom, bom zmanjšala onesnaževanje nekje drugje.

Sestavine

– poletna bučka
– čebula
– olje
– žlica moke
– zrel paradižnik
– sol in poper
– koper ali peteršilj
– 50 g indijskih oreščkov

Priprava

1. Za ta recept uporabimo večjo poletno bučko, lahko že z razvitimi semeni, ki je še vedno čvrsta.

2. Prerežemo jo, olupimo z lupilnikom za zelenjavo in z žlico izdolbemo sredico. Naribamo jo na rezance (kot jabolka za študelj). Tako naribamo tudi čebulo. Solimo, malo pregnetemo z rokami in pustimo par minut. Ožamemo, tekočino prihranimo.

3. Indijske oreščke namočimo. Paradižnik narežemo. Nasekljamo peteršilj ali koper.

4. Segrejemo olje, razpustimo žlico moke, dodamo bučke in mešamo, da se čim bolj popražijo. Vmešamo paradižnik. Ko se začne omaka prijemati dna, zalijemo s tekočino, ki smo jo prihranili, in če je treba, še z vodo oziroma še boljše z zelenjavno jušno osnovo. Pokuhamo, odstavimo in zgostimo s smetano iz indijskih oreščkov.

5. Indijske oreščke zmiksamo v majhnem blenderju s čim manj tekočine. Če naredimo smetano za zalogo (od dva do tri dni lahko počaka v hladilniku), dodamo par kapljic limonovega soka in na 50 g oreščkov četrt žličke soli.

6. Gosto omako potresemo z nasekljanim peteršiljem ali koprom in ponudimo s krompirjevim pirejem.

Poizkusite še: Veganska lazanja

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana