Bučke v veganski kremni omaki

Vegansko in kremasto.

Sestavine

– poletna bučka
– čebula
– olje
– žlica moke
– zrel paradižnik
– sol in poper
– koper ali peteršilj
– 50 g indijskih oreščkov

Priprava

1. Za ta recept uporabimo večjo poletno bučko, lahko že z razvitimi semeni, ki je še vedno čvrsta.

2. Prerežemo jo, olupimo z lupilnikom za zelenjavo in z žlico izdolbemo sredico. Naribamo jo na rezance (kot jabolka za študelj). Tako naribamo tudi čebulo. Solimo, malo pregnetemo z rokami in pustimo par minut. Ožamemo, tekočino prihranimo.

3. Indijske oreščke namočimo. Paradižnik narežemo. Nasekljamo peteršilj ali koper.

4. Segrejemo olje, razpustimo žlico moke, dodamo bučke in mešamo, da se čim bolj popražijo. Vmešamo paradižnik. Ko se začne omaka prijemati dna, zalijemo s tekočino, ki smo jo prihranili, in če je treba, še z vodo oziroma še boljše z zelenjavno jušno osnovo. Pokuhamo, odstavimo in zgostimo s smetano iz indijskih oreščkov.

5. Indijske oreščke zmiksamo v majhnem blenderju s čim manj tekočine. Če naredimo smetano za zalogo (od dva do tri dni lahko počaka v hladilniku), dodamo par kapljic limonovega soka in na 50 g oreščkov četrt žličke soli.

6. Gosto omako potresemo z nasekljanim peteršiljem ali koprom in ponudimo s krompirjevim pirejem.

Poizkusite še: Veganska lazanja

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed