Bučna fokača, ki osvoji s prvo drobtinico

Odpri galerijo
A+ A-
Tudi stara dobra fokača ni ušla tokratni jesenski preobrazbi in je oranžna od prve do zadnje drobtinice.
Konkreten delež buče v njej pa ne pripomore le k lepšemu tenu, temveč tudi bogatejšemu okusu in slastni sočnosti. Blaga sladkoba buče se odlično ujame s solnim cvetom, rožmarin pa poskrbi za prijeten spomin na toplejše dni. Tako fokačo lahko mirne vesti postrežemo samo, zasijala pa bo z mesninami, namazi in enolončnicami.
Sestavine
Pire
- 400 g koščkov buče hokaido (za 200 g pireja)
Testo
- 450 g moke manitoba
- 300 ml vode
- vrečka suhega kvasa
- 200 g bučnega pireja
- 2 žlici oljčnega olja, 2 žlički soli
Drugo
- oljčno olje, solni cvet, rožmarin
Priprava
- Bučni pire: bučo narežemo na kose, jo postavimo na pekač, pokapamo z oljem in pečemo 35–40 minut pri 200 stopinjah, da se povsem zmehča. Pečeno fino pretlačimo v gladek pire in ga odmerimo 200 g.
- Testo: vse sestavine za testo damo v posodo kuhinjskega robota. Zmešamo jih in gnetemo 10 minut. Testo nato pokrijemo in pustimo na toplem 15 minut.
- Po vzhajanju testo v posodi s prsti primemo za en rob, ga potegnemo stran, nato pa prepognemo na vrh. S takimi raztegi in prepogibi ga obdelamo z vseh strani. To počnemo 2 uri vsake pol ure. Tako okrepimo gluten.
- Oblikovanje in peka: testo prenesemo v dobro namaščen pekač in pokrijemo s folijo. Pustimo, da vzhaja 45 minut.
- Testo radodarno popršimo z oljčnim oljem in vanj z naoljenimi prsti vtisnemo luknje po celotni površini.
- Po fokači posujemo solni cvet in osmukan rožmarin.
- Pečemo jo 20–25 minut pri 220 stopinjah.
Datum Objave: 31.10.2025 ob 06:10