Odprta Kuhinja

Bučna fokača, ki osvoji s prvo drobtinico

Bučna fokača FOTO: Midva kuhava
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi stara dobra fokača ni ušla tokratni jesenski preobrazbi in je oranžna od prve do zadnje drobtinice.

Konkreten delež buče v njej pa ne pripomore le k lepšemu tenu, temveč tudi bogatejšemu okusu in slastni sočnosti. Blaga sladkoba buče se odlično ujame s solnim cvetom, rožmarin pa poskrbi za prijeten spomin na toplejše dni. Tako fokačo lahko mirne vesti postrežemo samo, zasijala pa bo z mesninami, namazi in enolončnicami.

Sestavine

Pire

  • 400 g koščkov buče hokaido (za 200 g pireja)

Testo

  • 450 g moke manitoba
  • 300 ml vode
  • vrečka suhega kvasa
  • 200 g bučnega pireja
  • 2 žlici oljčnega olja, 2 žlički soli

Drugo

  • oljčno olje, solni cvet, rožmarin

Priprava

  1. Bučni pire: bučo narežemo na kose, jo postavimo na pekač, pokapamo z oljem in pečemo 35–40 minut pri 200 stopinjah, da se povsem zmehča. Pečeno fino pretlačimo v gladek pire in ga odmerimo 200 g.
  2. Testo: vse sestavine za testo damo v posodo kuhinjskega robota. Zmešamo jih in gnetemo 10 minut. Testo nato pokrijemo in pustimo na toplem 15 minut.
  3. Po vzhajanju testo v posodi s prsti primemo za en rob, ga potegnemo stran, nato pa prepognemo na vrh. S takimi raztegi in prepogibi ga obdelamo z vseh strani. To počnemo 2 uri vsake pol ure. Tako okrepimo gluten.
  4. Oblikovanje in peka: testo prenesemo v dobro namaščen pekač in pokrijemo s folijo. Pustimo, da vzhaja 45 minut.
  5. Testo radodarno popršimo z oljčnim oljem in vanj z naoljenimi prsti vtisnemo luknje po celotni površini.
  6. Po fokači posujemo solni cvet in osmukan rožmarin.
  7. Pečemo jo 20–25 minut pri 220 stopinjah.
Datum Objave: 31.10.2025 ob 06:10

Več iz te teme:

bučna fokačafokačafokača receptjesenski kruhkruh

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.