Buhtlji, ki so uspešnica v prav posebni dunajski kavarni

Kdo ima najboljše recepte za klasike, ki nas ponesejo v otroštvo? Najverjetneje ste takoj pomislili na babice. Tudi te napotke nam je zaupala ena izmed njih.

Uspešnica po receptu gospe Lucie, ene od članic ekipe dunajske kavarne Vollpension, ki obratuje s prav posebno družbeno noto. V njej si babice in dedki, ki obožujejo peko slaščic, zaslužijo dodaten evro ob nizkih pokojninah.

Nadaljujte z branjem: Dedki in babice združeni pečejo proti revščini

Sestavine

  • 500 g navadne moke
  • 80 g sladkorja
  • 60 g zmehčanega masla
  • 40 g svežega kvasa (ali vrečka suhega)
  • 5 g soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • nastrgana lupinica 1 limone
  • nadev in premaz
  • 500 g slivove marmelade
  • 30 g stopljenega masla

Priprava

1. Mleko segrejemo, nato v polovico zdrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in žlico moke ter dobro premešamo. Kvasni nastavek pustimo stati približno pol ure, da naraste.

2. Zmehčano maslo, sol, jajce, rumen­jak in limonovo lupinico zmešamo s preostankom mleka. Vse to vmešamo k moki in dodamo še vzhajan kvasni nastavek. Najbolje je, da nekaj minut gnetemo z mešalnikom (s kavljem za testo). Gnetemo toliko časa, da dobi testo svilnat lesk. Pustimo ga v posodi, pokrijemo pa ga s svežo kuhinjsko krpo. Na sobni temperaturi naj vzhaja pol ure.

3. Po tem času testo spet temeljito zgnetemo z rokami, in če želimo še posebej fino kvašeno testo, pustimo, da še enkrat vzhaja.

4. Testo nato oblikujemo v svaljek s premerom približno 5 cm. Razrežemo ga na majhne koščke (po približno 50 g). Vsak košček vzamemo v roko, ga plosko pritisnemo in nadevamo z žlico marmelade. Zapremo ga kot paket in vsak buhtelj dobro namažemo z maslom, preden ga položimo v pekač. Nato pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da spet vzhaja.

5. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija.

6. Buhtlje tanko premažemo s stopljenim maslom in pečemo približno pol ure.

Namig: Na začetku peke lahko v pečico postavimo posodico z vodo, da ustvarimo nekaj pare, ki bo poskrbela, da se bodo buhtlji lepše spekli. »Večkrat ko testo vzhaja, manjši in bolj fini postanejo zračni mehurčki, ki nastanejo pri fermentaciji kvasa, je pa z večkrat vzhajanim testom težje delati,« pravi gospa Lucia.

Fotografija: Mark Glassner, arhiv dunajske kavarne Vollpension

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed