Burek iz rumene buče

Vroče oranžne dobrote bo prehitro zmanjkalo.

Razvlekli smo testo, naribali bučo maslenko, da je bil zanimive barve, vse dobro polili z oljem in upanja polni zrli v pečico. Zbrani okrog pekača vročega bureka smo resnično samo uživali.

Burek je, hm, tradicionalna jed, že zdavnaj je presegel nacionalne meje in postal svetovni format. Večinoma mislimo, da je originalno z Balkana, vendar sledi vodijo po časovni osi med nomadske Turke. Kot se velikokrat dogaja, ima več pametnih glav svoje teorije. Nekateri etimološko utemeljujejo, da gre nedvomno za grški izvor. Ker živimo v času zvočno podobne besede, epidemiološko etimološko, sem takoj naredila varno razdaljo in se raje zazrla v prihodnost, kjer sem videla veliko pladnjev vročega oranžnega bureka. To je pravo razpoloženje.

Burek iz rumene buče

Za nadev

 • manjša maslena buča
 • čebula, česen, šopek peteršilja
 • pol žličke mletega kumina
 • pol žličke cimeta
 • žlica limonovega soka
 • sol in poper

Za testo

 • 300 g bele moke
 • pol žlice jabolčnega kisa
 • četrt žličke soli

Za zraven

 • 200 ml sojinega jogurta
 • česen
 • četrt žličke soli

Priprava

1. Testo umesite s toliko mlačne vode, da postane voljno, elastično in ni več lepljivo. To bo kakšnih pet minut umirjenega gnetenja. Pokrijte ga s skledo in pustite pol ure.

2. Medtem pripravite nadev. Potrebujete dobrega pol kilograma olupljene, očiščene in grobo naribane maslene buče. Čebulo, česen in peteršilj ločeno nasekljajte. Na olju popražite čebulo, dodajte česen, ko zadiši, dodajte cimet in kumin, pražite samo sekundico, nato vmešajte bučo, konkretno solite in poprajte. Pražite ob stalnem mešanju deset minut pri srednji temperaturi, da se rahlo zapeka. Nikakor ne dodajajte vode, raje znižajte temperaturo. Ne sme se spremeniti v pire. Odstavite, vmešajte peteršilj, limonov sok in pustite, da se ohladi.

3. Vključite pečico na 180 stopinj.

4. Na pomokanem platnenem prtu razvaljajte in nato s pomokanimi rokami razvlecite testo čez vso mizo. Obtrgajte rob. Z ostrim nožem ga narežite v velikosti manjšega pekača, recimo 20 x 26 cm.

5. Pekač namastite z oljem, na dno položite prvo plast testa, pokapljajte z oljem in tako tri plasti. Na tretjo naložite približno eno petino bučnega nadeva, pokrijte s testom, pokapljajte z oljem, spet buče in tako, dokler nadeva ne zmanjka. Zaključite s tremi plastmi testa. Tudi zgornjo plast dobro pokapljajte z oljem. Kjer pride testo na testo, bodite radodarni z oljem, kjer je med dvema listoma nadev, ga je lahko manj.

6. Pecite v prej ogreti pečici približno 20 minut, da je povrhu prave barve. Vroč burek ponudite s hladnim slanim jogurtom, v katerega ste vmešali stisnjen česen.

Namig: Kako izbrati pravo bučo? Rebraste muškatne so najboljše za kremno juho, hokaido imajo izrazit okus in barvo, ko jih pečemo ali pripravljamo v rižoti, hruškaste maslenke se v shrambi dolgo obdržijo, ker vsebujejo od vseh buč najmanj vode. Primerne so za slane pite in nadeve.
Priporočamo še: VIDEO: Čokoladna zlivanka v 20 minutah
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana