Trend: mleto meso na način, ki je trenutno največja atrakcija

Ni vse, kar pride s tiktoka, ceneni nateg: tole je prav fina tehnika peke, nova oblika znanih okusov. Naslednjič, ko vklopite žar, preizkusite trend priprave – burger takosov.

Na prvi pogled gre zopet za nekoliko čudno kulinarično pogruntavščino, ki se širi po družbenih omrežjih in združuje dve jedi v eno, česar smo pri tiktoku že nekoliko vajeni. A moramo priznati, da se nam jed sploh ne zdi tako v celoti zgrešena. Pravzaprav je recept zanjo kar brihtno zamišljen.

Na družbenih omrežjih smo vajeni urnega tempa, gotovo pa ste nič kaj počasi jedli tudi že v restavracijah s hitro prehrano. Tako vam je verjetno znan sloviti big mac sendvič – eden najbolj standardiziranih produktov v svetu, kulinaričnem, zagotovo. Če ste zanj že slišali (in dvomimo, da niste), verjetno veste, da se med rezinami burger štručke skrivajo goveja pleskavica, sesekljana čebula, topljeni sir, na trakce narezana zelena solata, kisle kumarice in omaka.

Med hitre grižljaje bi lahko uvrstili tudi takose. Zapečena in hrustljava tortilja, ki je upognjena v nekakšen čolniček, nadevana pa z najrazličnejšimi okusnimi sestavinami, je izjemno priljubljena zvezda mehiške kulinarike. Današnji trend torej združuje oboje. Mehiški način priprave kultnega burgerja. Sliši se nemogoče, a je v resnici sila preprosto. Vklopite žar, pripravili bomo big mac takose. No, vse skupaj lahko pripravite tudi na ponvi. Potrebujemo pa mleto goveje meso, čebulo, solato, kisle kumarice in omako, namesto burger štručk pa bomo posegli po tortiljah.

Za takose pa že nekaj časa napovedujemo, da bodo tudi v Sloveniji eksplodirali. (Foto: Rez-art/Getty Images)

Dve različni kuhinji, ki v tandemu presenetljivo funkcionirata

Zanimivo: surovo meso oblikujemo v kot čuft velike kepice in jih nato sploščimo na še ne pečeno tortiljo. Kombinacijo postavimo na žar (lahko tudi ponev) in popečemo na obeh straneh. Dodamo rezino topljenega sirčka in za kratek čas postavimo nazaj na vročino.

Popečeno tortiljo nato obogatimo še s preostalimi dodatki, vse skupaj upognemo v čolniček in postrežemo. Že ob prvem grižljaju bo marsikdo pomislil, da viralna evforija ni naključna.

Burger takos s tiktoka

Tokrat pripravljamo sila zanimivo jed, ki je na družbenih omrežjih obsedla mnoge. Po mehiško bomo obdelali legendo hitre prehrane in okuse kultnega burgerja zapakirali v tako. Ne dvomimo, da bo jed postala hit tudi na piknikih v bodoče, saj zaradi svoje enostavnosti in inovativnosti naravnost navduši. Staro in mlado.

@foodslackers Big Mac Tacos 😋 . . #käse #essen #viral #fürdich #fürdichseiteシ #fürdichpage #unglaublichlecker #küchentricks #einfacherezepte #schnellerezept #foodporn #fastfood #pizza #cheese #burger #toast #foodslackers #bigmac #mcdonalds #tacos ♬ Originalton – Foodslackers

Za 1 tako.

  • 1 tortilja
  • 150 g mletega govejega mesa
  • rezina sira čedar
  • pest sesekljane bele čebule
  • na rezine narezana kisla kumarica
  • za pest sesekljane zelene solate
  • omaka za burger

Priprava

1. Tortiljo položimo na pult in nanjo postavimo za dober oreh veliko kroglico mletega govejega mesa, ki jo sploščimo in povaljamo tako, da se meso prilepi na tortiljo in je zelo tanko.

2. Narobe obrnjeno tortiljo, torej z mesom spodaj, postavimo na vročo ponev ali žar ter pečemo, da meso porjavi, nato vse skupaj obrnemo.

3. Meso prekrijemo s topljenim sirom v lističu in počakamo, da se stopi. Nadevamo še s čebulo, solato in kislimi kumaricami, nato zavihamo v čolniček in prelijemo z omako za burger.

Opomba: Omako za burger pripravimo iz mešanice majoneze, kečapa, kisa kislih kumaric in popra.

Naslovna fotografija: wmaster890/Getty Images

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kuhajte z nami (VIDEO)
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana