Odprta Kuhinja

Capunsei: kruhovi njoki iz Lombardije

Njoki iz starega kruha
Odpri galerijo
A+   A-
Priročen in enostaven recept, kako porabiti kruh, ki je že presuh, da bi ga jedli.»Predstavljajte si skupino avstrijskih vojakov, nastanjenih na mantovskih gričih, ki jih preveva nostalgija po cmokih njihovih mam. Dodajte oštarijo, kraj brezskrbnega druženja, ter vanjo krčmarico, razpeto med sočutje in ljubezen do domovine. Takšna je zgodba o nastanku kapunsejev, kruhovih njokov« berem v knjižici Facciamo gli gnocchi (Naredimo njoke), ki sem jo prinesla s potepanja po Italiji.

Tako kot so kruhovi cmoki pri nas preplet z avstrijsko kulturo, so tudi capunsei italijanska različica nečesa takega. Hkrati pa bi lahko rekli, da so preprosta manifestacija solidarnosti med dvema narodoma. Tako vsaj si jaz razlagam zgodbo te jedi, berem pa tudi, da gre prvotno za nadev iz starega kruha, ki so ga natlačili v kopune (od tod ime svaljkov).

Ne glede na izvor je jasno, da govorimo o tako imenovani revni kuhinji, v kateri je iz nič nastala dobra jed. Dolgo zanemarjeno prilogo, saj se je v njej recikliral suh kruh, mast, česen, peteršilj in sir, so restavracije, ki si želijo ohranjati značilno hrano tega območja, postavile na jedilnik in jo oživile. Danes jo z mislijo na solidarnost med nami v teh težkih časih in pomen osnovne, preproste kuhinje oživljamo tudi mi.«

Priloga za 4 osebe. Priporočamo, da jo zabelite z maslom in žajbljem, lahko tudi dodate oreščke.

Sestavine  • 300 g starega kruha

  • 40 g masla

  • jajce

  • 250 g jušne osnove

  • pol žličke muškatnega oreščka

  • 50 g parmezana ali drugega trdega sira


Priprava


1. Kruh natrgamo v sekljalnik in zmeljemo v drobtine.

2. Juho segrejemo, maslo raztopimo.

3. Drobtine pretresemo v skledo in jih prelijemo z vročo juho in maslom. Dobro pomešamo.
Ko se mešanica ohladi, dodamo razžvrkljano jajce, muškat­ni orešček in nariban parmezan. Z rokami dobro premešamo, da nastane kepa. Nato skledo postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da se masa poveže in ohladi.

4. Za oblikovanje njokov imamo dve možnosti: tradicionalno jih pripravimo tako, da z žličko zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo svaljke. Mi smo se lotili hitrejše različice, tako da smo iz krušne mase oblikovali dva svaljka, ta pa nato narezali na blazinice, kakor naredimo pri navadnih njokih.

5. Kuhanje: v velikem loncu zavremo vodo in zmanjšamo ogenj. Zavedati se moramo, da so ti njoki manj kompaktni kot denimo krompirjevi, zato jih previdno polagamo v vodo, nikar vse hkrati. Preden v lonec dodamo novo serijo, povečamo ogenj, da voda zavre, nato pa spet zmanjšamo, da ublažimo brbotanje. Skuhani bodo že v minuti ali dveh, zato nikar ne čakajte predolgo, sicer lahko nastane poc.
Namigi: Recept je primeren za kruh z veliko sredice. Odsvetujemo pripravo iz fokač, čabat, žemelj ali lepinj, saj je skorjico nemogoče drobno zmleti, to pa povzroča razpadanje njokov. Jušno osnovo lahko zamenjate z mlekom, a potem ne pozabite mase dosoliti in jo obogatiti s še kakšno začimbo.

Priporočamo še: VIDEO: Jajca v luknji na toplih sendvičih
Datum Objave: 27.3.2020 ob 09:03

Več iz te teme:

brezmesne jedistar kruhcapunseikruhovi njoki

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.