Če imate pločevinko fižola, naredite te izvrstne fižolove žličnike
Odpri galerijo
A+ A-
Fižolovi žličniki so slastna priloga, ki se odlično poda tako k žmohtnim kmečkim jedem s kislim zeljem ali repo v glavni vlogi kot številnim enolončnicam.
Prav nihče pa te ne bo postrani pogledal, če jih pomlatiš skupaj s pečenko in njeno omako. Odlikujeta jih vsestranskost in preprosta priprava, zaradi česar ni treba čakati na nedeljo, da si jih privoščiš. Življenje zajemi s polno žlico fižola!
Fižolovi žličniki z zaseko
- pločevinka rdečega fižola
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- 7–9 žlic moke
- 1/4 žličke česna v prahu
- 2 ščepca soli
- ščepec popra
- 3 žlice zaseke
Priprava
1. Fižol odcedimo in prihranimo tekočino. Stresemo ga v sekljalnik in prilijemo tri žlice njegove tekočine. Zmeljemo ga v fin pire.
2. Fižolov pire zmešamo s kislo smetano in jajcem.
3. Začinimo s soljo, poprom in česnom v prahu.
4. Moko dodajamo postopoma, da ne postane masa pregosta – z vilicami jo moramo premešati brez težav.
5. Oblikovanje in kuha: velik pisker napolnimo z vodo, ki jo pošteno solimo in zavremo. Pograbimo dve žlici – z eno zajamemo maso, z drugo jo postrgamo v krop. Žlici vsake toliko potunkamo v vodo, da se masa pri oblikovanju ne sprime nanju.
6. Ko žličniki priplavajo na vrh, jih pustimo še kako minuto, nato pa jih s penovko poberemo in odložimo v skledo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.
7. Zabela: v manjši ponvi na srednje močnem ognju segrejemo zaseko in jo popražimo. Z njo polijemo po kupčku žličnikov.
Priporočamo še: Dušena kisla repa, pripravljena kot segedin
Datum Objave: 31.1.2023 ob 08:01