Če imate radi sladek krompir, morate poskusiti to mehiško različico

Letos v glavnem potujemo zgolj v mislih, zato pa si lahko v kuhinji pričaramo pisane okuse sveta. Polnjen krompir po mehiško nam bo sprostil domišljijo.

Letošnja sezona je odlična za načrtovanje potovanja, boljših razmer še ni bilo. Udobno se namestiš, zapreš oči, se sprostiš in si predstavljaš katerikoli kraj na našem ljubem planetu. V mislih se nameniš tja in doživljaš vse, kar bi tudi sicer počel na potovanju, le da brez vsakih motilcev. Takšno potovanje ima mnoge prednosti pred klasičnim, in ko se bomo navadili na to, sploh ne bomo želeli potovati drugače.

Prvič, cenovno je dostopno vsakomur in prilagodljivo vsem obveznostim. Ekološko je popolnoma neškodljivo, odpadejo tako rekoč nepotrebne počitniške migracije, plastične slamice v koktajlih in odtisi, ki jih turisti puščamo za seboj. Peščene plaže znova pripadajo želvam, mesta tistim, ki tam zares živijo in jim je mar zanje, neokrnjeni kotički narave ostanejo točno to. Potujemo s tistimi, ki si to res želijo in zaradi katerih je potovanje še lepše. Lep seznam prednosti. Edina težava pri takem potovanju, morda le začetniška nerodnost, pri kateri pa se da pomagati, je pomanjkanje domišljije.

Te dni sem brala resno študijo o tem, da se ob pomanjkanju domišljije možgani v kratkem času polenijo. Aktivne ostajajo samo glavne funkcije, opravljanje obveznosti in osnovnih potreb, ki ti jih sugerirajo, če jih sam več ne prepoznaš zaradi omenjenega pešanja uma. Tisti občutek sreče, po katerem hrepenimo, pa je povezan z domišljijo in ustvarjalnostjo, tam so čudovite pokrajine, kot si jih lahko samo zamislimo.

Tako sem sestavila kratek priročnik za domišljijsko potovanje. Potujte pogosto in vedno znova. Pomagajte si s filmi, knjigami, glasbo, fotografijami, povezanimi z vašo sanjsko destinacijo. Kuhajte! Nikoli nisem bila v Mehiki in, po pravici povedano, ne bi rezervirala poleta tja iz čistega veselja. Zelo pa sem se zabavala, ko sem kuhala po mehiško. Za osnovo sem izbrala sestavine, ki jih povezujem z Mehiko: krompir, koruzo, paradižnik, čili, črn fižol in avokado. Od tu naprej domišljije nisem omejevala, ravno nasprotno. Želim vam srečno pot in obilo kulinaričnih in ustvarjalnih užitkov.

Polnjen krompir po mehiško za dva

Z receptom je kar nekaj dela in je namenjen kreativni kuhinji. Izberite dva srednje velika gomolja krompirja lepe podolgovate oblike, primerna za polnjenje.

 • dva večja gomolja sladkega krompirja
 • 100 g črnega fižola, namočenega čez noč
 • 80 g kuhane mlade koruze
 • 100 g rdečega riža, namočenega čez noč
 • manjša čebula
 • mlet kumin
 • 2 stroka česna
 • cel suh čili poper in sol
 • mini paradižniki (v sezoni)
 • olje
 • svež koriander ali peteršilj
 • ravno prav zrel avokado
 • sok pol limone

Priprava

1. Krompirja operite in neolupljena pecite pri 200 stopinjah približno pol ure, dokler nista mehka do sredine (preizkus z vilicami).

2. Fižol kuhajte 20 minut, dodajte riž in kuhajte še 20 minut. Odstavite, vmešajte mlet kumin, sol, nasekljan česen in žlico olja ter pustite pokrito še 20 minut, da riž vpije vso tekočino.

3. Na olju čisto malo popražite narezano čebulo, dodajte odcejeno koruzo, nasekljan čili, svež paradižnik in pražite le par minutk, da ostane svež okus. Po okusu dosolite. Listi koriandra dodajo piko na i, peteršilj je le nadomestek.

4. Za gvakamole prerežite avokado po dolžini in ga zasukajte ob veliki koščici, da se odpre. Izdolbite ga z žličko, dodajte strt česen (ne nasekljan), sol, limonov sok, olje in poper. Pretlačite z vilicami.

5. Pečen sladek krompir položite na dva krožnika, z nožem ga odprite po sredini, da nastane zareza. Vanjo naložite najprej črn fižol z rdečim rižem, nato rumena koruzna zrna in po vrhu gosto zeleno omako iz avokada.

6. Ponudite takoj, dokler je vse še toplo.

Priporočamo še: Na to morate biti pozorni, ko kupujete pelate
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana