Odprta Kuhinja

Čemaž z jajci

Odpri galerijo
A+   A-
Modno bi zvenelo kot zelena šakšuka. Najpreprostejša različica.Te dni smo se poglabljamo v dejstva o čemažu, kdaj ga nabiramo, kako, v njegovo zdravilno moč. Pomaga nam Avgust Miklošič, poznavalec te rastline, ki nam je priporočil tudi ta recept.

Sestavine  • 4–5 jajčk

  • 2 žlici oljčnega olja

  • 1 por očiščen in nasekljan

  • 200 g mlade špinače

  • večji šopek čemaža

  • 2–3 stroki česna

  • nekaj mladih čebulic

  • nasekljana sveža zelišča: meta, peteršilj, koriander, če najdete


Priprava


1. V večjo posodo, najbolje z debelim dnom, nalijemo olje in ga segrejemo. Dodamo na kolutke narezan por in dušimo približno 5 minut, da se malo zmehča. Nato dodamo špinačo in čemaž, če imamo večje listke, jih nekoliko nasekljamo.

2. Dušimo, da oboje ovene.

3. Dodamo česen, čim drobneje nasekljan, zelišča, tudi nasek­ljana, posolimo in popramo po okusu, pomešamo, da se vse zelenje enakomerno prerazporedi in zelišča zadišijo iz lonca.

4. Potem v podušeno zelenje naredimo štiri luknje primerne velikosti in vanje ubijemo jajca. Pokrijemo in pečemo/dušimo tako dolgo, da beljak zakrkne, rumenjaki pa morajo ostati tekoči. Običajno traja nekaj več kot 10 minut; preden bomo jajca pojedli, se bodo še malo pokuhala v vroči posteljici.

5. Postrežemo posuto z drobno narezano mlado čebulico in kosom dobrega domačega kruha.
Namig: Če imamo pri roki grah, lahko tudi zamrznjen, bo dobrodošel dodatek. Dodamo ga še pred porom in dušimo, dokler se ne zmehča. Zares pravoveren način, kako postreči to jed, pa bi bil, če bi dodali jogurt, začinjen z mleto kumino, soljo in poprom, ter maslo, pomešano s pekočo začimbo harisa. Potrudimo se, da dodamo koriander, ta je namreč ob čemažu ena od zeli, ki imajo veliko sposobnost izpiranja težkih kovin iz telesa.

Naslovna fotografija: Oksana Kiian/Getty Images
Datum Objave: 22.3.2021 ob 07:03

Več iz te teme:

brezmesne jedijajcačemažAvgust Miklošič

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja