Čemaževo maslo in mousse iz dimljene postrvi

Res škoda, da si ljudje pogosteje ne privoščijo doma pripravljenega masla.

Sestavine

Maslo
– šop svežega čemaža, 2 ščepca soli
– 500 ml sladke smetane
Mousse
– 5 žlic sladke smetane
– 100 g dimljene postrvi
– 100 g svežega kremnega sira
– sol, poper

Priprava

1. Maslo: sladko smetano napademo z električnim mešalnikom in jo neusmiljeno mlatimo do stepene smetane in še naprej. Ko se smetana loči v tekočino in čvrsto maslo, slednje z rokami stisnemo v kepo in ga splaknemo pod hladno tekočo vodo.

2. Tekočina, ki ostane, je pinjenec in jo lahko uporabimo v kakem drugem receptu.

3. Čemaževe liste splaknemo in natrgamo. Skupaj z maslom in dvema ščepcema soli jih vržemo v sekljalnik in vse skupaj pošteno zmešamo v zelenkasto maslo.

4. Čemaževo maslo z dresirno vrečko nabrizgamo na krožnik ali pa ga stlačimo v poljubne posodice. Pospravimo ga v hladilnik, in ko se strdi, bo obdržalo obliko posodic.

5. Mousse iz dimljene postrvi: le prešerno zmešamo vse sestavine.

6. Na popečene kruhke najprej nanesemo čemaževo maslo, to pa prekrijemo z nežnim moussom.

Današnji nauk je: preveč stepene smetane nikar zavreči!
Preberite še: Zakaj to poletje ne smemo pozabiti na meto?
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed