Češke mesne kroglice s kremnim pirejem

Tradicionalen češki recept.

Z receptom se avtorica knjige Mastno je slastno Martina Slajerova poklanja svojim staršem, od katerih pravi, da je nasledila ljubezen do češke kuhinje. Večina čeških jedi vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ta recept pa je preoblikovan tako, da ga lahko uvrstimo v zdravo nizkohidratno dieto.

Sestavine (za 4 osebe)

Mesne kroglice
– 2 žlici (30 g) prečiščenega masla ali svinjske masti
– 1 srednje velika (100 g) čebula, sesekljana
– 500 g mlete svinjine
– 50 g mandljeve moke
– 1 žlica (15 g) dijonske gorčice
– 2 žlički (4 g) semen kumine
– 1 žlička (1,7 g) suhega majarona
– 2 žlički (5 g) paprike v prahu
– 2 žlici (8 g) nasekljanega peteršilja, dodatno za okras
– 1/2 žličke črnega popra in soli

Cvetačni pire
– 1 srednje velika glava (600 g) cvetače
– 55 gramov masla ali prečiščenega masla, v dveh delih
– sol in poper

Po želji
– 120 g listnate zelenjave
– 60 g tatarske omake

Priprava

1. Za pripravo mesnih kroglic na zmernem do močnem ognju segrejemo veliko ponev, namaščeno s prečiščenim maslom.

2. Dodamo čebulo in česen ter pražimo približno tri minute, da zadiši. Damo na stran. V skledo damo vse sestavine za mesne kroglice ter dodamo praženo čebulo in česen. Dobro zmešamo. Meso pustimo za nekaj minut, da se okusi povežejo.

3. Medtem pripravimo cvetačni pire. Cvetačo narežemo na srednje velike cvetove in jih približno 10 minut kuhamo na pari. Odstavimo jo s štedilnika in damo v mešalnik skupaj z 2 žlicama (30 g) prečiščenega masla ter soljo in poprom po okusu. Zmeljemo jo do gladkega in damo na stran.

3. Medtem, ko se cvetača kuha, iz mesne mase med dlanmi oblikujemo 20 srednje velikih kroglic. Ponev namastimo s preostalima 2 žlicama masla. Na vročo ponev v eni plasti razporedimo mesne kroglice. Pražimo jih 2 minuti z vsake strani ter jih obračamo z vilicami, dokler enakomerno ne porjavijo in so gotove. Odstavimo jih s štedilnika.

4. Postrežemo jih posute s peteršiljem na cvetačnem pireju. Po želji lahko dodamo listnato zelenjavo, zmešano s tatarsko omako. Če želimo mesne kroglice shraniti, pustimo, da se ohladijo, in jih nato damo v hladilnik, kjer se obdržijo do 4 dni, ali pa jih zamrznemo v vrečki z zadrgo in jih tako hranimo do 3 mesece.

Recept najdete v knjigi Mastno je slastno, ki je odličen prehranski vodič in vir navdiha za tiste, ki želite spremeniti svoj način prehranjevanja. Knjiga namreč obsega kar 100 receptov z manj ogljikovimi hidrati in več maščobami za zdravje in vitkost. Tisti, ki LCHF oziroma KETO dieto že poznate, boste v njej gotovo našli sveže ideje za okusne obroke, ki vam bodo pomagali izgubiti odvečne kilograme ali pa obdržati zdravo linijo.

Knjiga Mastno je slastno avtorice Martine Slajerove je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Svoj izvod lahko kupite tukaj.

Priporočamo: Kranjska gibanica s kislim zeljem

Fotografija: Iz knjige Mastno je slastno

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed