Odprta Kuhinja

Češnjev klafuti priznanega francoskega kuharja

Homemade French dessert clafoutis clafouti with black cherries
Odpri galerijo
A+   A-
Značilno francosko jajčno sladico, neverjetno preprosto za pripravo, se tradicionalno naredi s črnimi češnjami, a te lahko nadomestimo tudi z drugimi vrstami, jagodičevjem, marelicami, breskvami, figami ali slivami.



Raymond Blanc je Francoz, ki je zaslovel kot kuhar samouk in bil nagrajen z Michelinovimi zvezdicami. Je eden najbolj prodajnih avtorjev kuharskih knjig in priljubljen akter kuharskih oddaj, izučil pa je tudi kar nekaj svetovno priznanih kuharskih mojstrov, med drugimi Hestona Blumenthala. Recept za češnjev klafuti, eno najbolj priljubljenih francoskih sladic, ki je v Franciji že od 19. stoletja vedno na mizi, ko zorijo češnje, smo zato poiskali prav pri njemu. Razveselilo nas je, da na svoji spletni strani deli izvrstne namige, ki v naše domove vnesejo kanček francoske kuhinje. Tako kot ta čudovita in preprosta češnjeva dobrota, ki postane še boljša z dveurno maceracijo češenj in rjavim oziroma lešnikovim maslom (beurre noisette).

Češnjev klafuti


Količina: za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Peka: 35 minut

Češnje

  • 450 g izkoščičenih zrelih češenj

  • 50 g kristalnega sladkorja

  • 2–3 žlic češnjevega žganja


Priprava pekača

  • 10 g stopljenega masla

  • 30 g kristalnega sladkorja (in še malo za zaključek)


Testo

  • 2 jajci velikosti M

  • 45 g kristalnega sladkorja

  • ½ žličke ekstrakta vanilje

  • 20 g masla

  • 20 g navadne bele moke

  • 50 ml mleka

  • 75 ml sladke smetane za stepanje

  • ščep soli


Priprava


1. Češnje izkoščičimo in jih odlagamo v skledo. Dodamo sladkor in žganje ter pokrijemo s krpo. Pustimo, da se macerirajo 2 uri.

2. Pečico prižgemo na 180 stopinj.

3. Pekač premažemo s stopljenim maslom in enakomerno posujemo s sladkorjem po vsej površini.

4. Pripravimo maso: V večji posodi kremasto stepemo jajca, sladkor in vaniljo.

5. Med tem, ko se masa stepa, v manjši kozički začnemo pripravljati rjavo maslo (beurre noisette). Maslo segrevamo, da doseže 150 do 155 stopinj. Takrat bo dobilo lešnikovo barvo in neverjetno dober okus.

6. Kremasti jajčni masi dodamo moko in stepamo, dokler zmes ni homogena. Nato počasi primešamo mleko, smetano, sol in beurre noisette. Prav tako ročno primešamo še češnje s sokom, ki so ga oddale med maceracijo. Vse skupaj prelijemo v pekač.

7. Pečemo približno 35 do 40 minut. Klafuti je pečen, ko malce naraste, zobotrebec ali nož, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist.

8. Klafuti naj počiva še 10 minut, nato pa ga posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo še toplega.
Namig: Zmes za klafuti lahko pripravite že dan prej.

Opomba: Klafuti nima čvrste teksture, ta je nekje med kremo in kolačem.

Priporočamo še: Pecljev in koščic češenj nikar ne mecite v smeti!

Fotografija: arik_malasha/Getty Images
Datum Objave: 10.6.2020 ob 12:06

Več iz te teme:

češnjeklafuti

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.