Češnjev zavitek, prijazen do krvnega sladkorja

Zavod Diabetes je nedavno izdal novo diabetično kuharico Darje Lovšin z naslovom Slovenska diabetična kuharica. Uporabni recepti od predjedi do sladic vabijo k slastnemu zdravemu obroku ne le diabetike, temveč vse, ki bi radi s hrano, prijazno do krvnega sladkorja, čim dlje ohranili zdravje.

Zakaj češnjev zavitek?

Sadni zavitki so med najbolj primernimi sladicami za diabetike, ker za testo potrebujemo malo moke, ki se je morajo diabetiki zaradi škroba izogibati. Uporabimo lahko katerokoli sezonsko sadje, kar je zopet plus, ker tako dobimo vlaknine, ki lepo uravnavajo krvni sladkor. Namesto sladkorja uporabimo nekalorično sladilo brez glikemične obremenitve.

Sestavine za 16 kosov

Testo
– 25 dag moke
– žlička soli
– skodelica tople vode
– žlica olja

Nadev
– 75 dag češenj
– 5 žlic sukrina
– 2 žlici drobtin
– 2 žlici masla
– cimet, ingver

Priprava

1. Moko presejemo v skledo, solimo, dodamo olje in med mešanjem vlivamo toplo vodo. Vode naj bo toliko, da bo testo ravno prav voljno. Gnetemo vsaj 10 minut, oblikujemo hlebček in pustimo pokrito počivati eno uro na sobni temperaturi.

2. Na pomokanem prtu testo na tenko razvlečemo.

3. Maslo razpustimo v ponvi in popražimo drobtine. Posujemo po testu in dve tretjini testa obložimo z razkoščičenimi češnjami ter posujemo s sukrinom in cimetom.

4. S pomočjo prta testo zvijemo, odrežemo debelejše stranske robove in položimo v namaščen pekač. Premažemo z oljem in pečemo 40 minut na 180 stopinjah.

Kos zavitka vsebuje: 170 kalorij, 93 g ogljikovih hidratov, 4 g beljakovin, 4 g maščob
Več o avtorici: Darja Lovšin je avtorica številnih kuharskih priročnikov za diabetike, po katerih ljudje radi posegajo zaradi enostavnih receptov in okusnih jedi. V Slovenski diabetični kuharici, ki je izšla pred kratkim in ki je na voljo tukaj, Lovšinova vabi v sodobno domačo kuhinjo, v kateri najdemo, ob tradicionalnih, tudi kakšno mehiško ali arabsko jed – da so le sestavine prijazne krvnemu sladkorju in obrok pripravljen tako, da nima previsoke glikemične obremenitve.

Besedilo: Anja Šeško, diabetes.si
Fotografija: Shutterstock

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed