Cheesecake s pehtranom in čokolado

Kombinacija okusov, ki ni na prvo žogo, a deluje!

Sestavine (model premera 18 cm)

Podlaga
– 120 g moke, 60 g masla, 20 g sladkorja, manjše jajce
Krema
– 4 rumenjaki, 70 g sladkorja, 0,25 l mleka
– 0,5 l sladke smetane, 250 g pretlačene skute ali kremnega sirčka
– vrečka želatine, ščep soli, šopek sesekljanega pehtrana
Čokoladni ganache
– 230 g mlečne čokolade, 0,25 l sladke smetane, 30 g masla, pehtran

Priprava

1. Biskvit: iz vseh navedenih sestavin zamesimo testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Nato ga razvaljamo v velikosti tortnega pekača in pečemo v pečici pri 170 stopinjah do zlato rumene barve. Ohladimo.

2. Krema: želatino namočimo v mrzli vodi, da nabrekne. V mleko damo kuhat pehtran (suh ali svež). Ko se navzame okusa (infuzira), precedimo in nadaljujemo: v mleko dodamo sol, sladkor in rumenjake. Med nenehnim mešanjem zmes zavremo in odstavimo. Vmešamo želatino in ohladimo. Smetano stepemo. Ko se mleko ohladi, primešamo smetano in skuto.

3. Testo položimo v tortni model s snemljivim obodom, tega pa obložimo s peki papirjem ali acetatno folijo. Skutno kremo nadevamo na testo in pogladimo. Postavimo v hladilnik in počakamo, da se krema strdi.

4. Ko je krema strjena, pripravimo čokoladni ganache. Smetano segrejemo skupaj s šopkom pehtrana skoraj do vrelišča, vendar ne sme zavreti. Ko se navzame okusa, precedimo. Če je hladna, jo spet segrejemo in nadaljujemo: odstavimo, dodamo košček masla in čokolado ter rahlo premešamo. Ko se dovolj ohladi, jo prelijemo čez skutno kremo. Vrnemo v hladilnik. Ko je torta ohlajena, snamemo tortni obroč in folijo. Okrasimo in postrežemo.

Priporočamo: Cigansko srce: kostanjeva torta

Recept je za rojstnodnevni natečaj prispevala Bojana Barukčić, izpopolnila pa ga je Željka Bohar.
Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed