Odprta Kuhinja

Churros s slanim karamelom

A+   A-
Španska tradicionalna sladica, tokrat z imenitno svilnato omako.


Sestavine


Testo
- 200 g moke (tip 500)
- 320 ml vode
- žlica oljčnega olja
- pol žličke soli
- žlička pecilnega praška
- olje za cvrtje
- pol kavne skodelice sladkorja
- pol kavne skodelice rjavega sladkorja pol kavne skodelice cimeta
- žlička vaniljevega sladkorja

Slani karamel
- 55 g rjavega sladkorja
- 25 g masla
- 1 dl sladke smetane (za stepanje)
- 2–3 ščepe soli

Priprava


1. V kozico vlijemo vodo, dodamo oljčno olje in sol. Na močnem ognju zavremo.

2. Ko zavre, odstavimo. V krop stresemo moko s pecilnim praškom. S kuhalnico dobro premešamo v mehko gladko testo brez grudic. Kepo testa pustimo, da se malo ohladi.

3. Testo vstavimo v keksomat z zvezdastim nastavkom in ga vanj dobro potlačimo, da iztisnemo morebitne zračne žepe.

4. Nad segretim oljem iztiskamo trakove, dolge 13–15 cm, in jih sproti režemo s kuhinjskimi škarjami.

5. Hrustljavo ocvremo do zlate, zlato rjave barve.

6. V globljem krožniku premešamo beli, rjavi in vaniljev sladkor ter cimet.

7. Ocvrte churrose najprej položimo na papirnate brisačke, nato pa jih povaljamo v cimetovem sladkorju.

8. Pripravimo še slani karamel. V kozico z debelejšim dnom stresemo sladkor in postavimo na šibek do zmeren ogenj. Počakamo, da se sladkor začne taliti, ne mešamo.

9. Ko se sladkor začne taliti, ogenj popolnoma zmanjšamo in dodamo maslo. Z metlico začnemo nežno mešati in v curkih dodajamo toplo smetano. Mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ko dobimo sijočo karamelno omako, odstavimo in primešamo sol.
Preverite še: VIDEO: To je najboljši recept za krofe, ki se bodo posrečili

Recept in fotografije:  Tamara Ružić/gourmantica.si
Datum Objave: 1.3.2019 ob 15:03

Več iz te teme:

churrosslana karamela

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja